Jak ušlehat tuhý sníh z bílků? Držte se několika pravidel, která zaručí úspěch

Jak ušlehat tuhý sníh z bílků? Držte se několika pravidel, která zaručí úspěch Zdroj: Shutterstock

Tuhý sníh z bílků má mnoho způsobů využití. Uplatnění nachází jako náplň do kremrolí z listového těsta, zajišťuje také nadýchanost některých moučníků či zeleninových nákypů. Jak opravdu na pevný sníh, který při šlehání nespadne? Zkuste se řídit následujícími osvědčenými radami, díky kterým z vaječných bílků ušleháte skutečně tuhý sníh.

Potřebujete vejce pokojové teploty

Jestliže chcete z bílků ušlehat skutečně tuhý sníh, v prvé řadě je důležité, abyste použili vejce pokojové teploty. Sníh tedy raději nešlehejte ze studených vajec. Vajíčka mějte vytažená z lednice alespoň 20 minut před samotným šleháním bílků.

Pečlivě oddělte bílky od žloutků

Do tuhého sněhu šlehejte naprosto čisté bílky. Proto si dejte záležet na tom, abyste dokonale oddělili bílky od žloutků. I sebemenší kousek žloutku totiž může zkazit vaše plány na skutečně hustý bílkový sníh.

Zdroj: Shutterstock

Použijte čistou mísu i šlehací metly

Abyste z vaječných bílků vyšlehali pevný sníh, záleží také na dokonalé čistotě šlehací metly a mísy. Tyto pomůcky musí být opravdu bez jakékoliv mastnoty, protože sníh si s tukem rozhodně nerozumí. V opačném případě opět hrozí, že při šlehání bílků maximálně tuhého sněhu nedosáhnete.

Jakým způsobem mísu a šlehací metly dostatečně odmastit? Před použitím je vypláchněte octovou vodou a poté vytřete do sucha. 

Do bílku přidejte špetku soli

Chcete-li dosáhnout tuhého sněhu, použijte jeden ověřený babský trik. Do vaječného bílku přidejte na konec šlehání špetku soli, díky které bude sníh opravdu perfektně držet.

Zdroj: Shutterstock

Šlehejte na nízkou rychlost a postupně přidávejte na obrátkách

Pokud šleháte sníh elektrickým šlehačem, nastavte si nejprve nízkou rychlost, kterou postupně zvyšujte, dokud se bílky nezačnou měnit v pěnu a následně tuhnout. Pomocí metliček přitom pohybujte po celé míse. Bílky budete mít perfektně našlehané zhruba po 10 minutách.

Jak poznáte, že je sníh hotový?

Že je sníh z bílků hotový, poznáte podle jednoho osvědčeného triku. Když vyndáte metličky z mísy, zůstanou na nich špičky tuhého sněhu, které drží tvar. Následně pomalu otočte misku s ušlehaným sněhem dnem vzhůru. Pokud je sníh dostatečně hustý, zůstane v misce pevně sedět.

Zdroj: Pecemeradi.cz, iGurmet.cz
Autor:
Publikováno: 3. 2. 2022 09:38 Nahlásit obsah