Jednoduchá jahodová marmeláda ze tří surovin: Tento fantastický recept zvládne každý

Jednoduchá jahodová marmeláda ze tří surovin: Tento fantastický recept zvládne každý Zdroj: Shutterstock

Není nad domácí jahodovou marmeládu. Neobejdou se bez ní palačinky, moučníky, chleba s máslem nebo vánoční cukroví. Pochutnat si na ni můžete samozřejmě jen tak. Sezona jahod je aktuálně v plném proudu, a tak si tuto pochoutku můžete udělat do zásoby. Přinášíme recept na jednoduchou jahodovou marmeládu, kterou zvládne každý.

Suroviny na domácí jahodovou marmeládu

  • 1 kilogram čerstvých jahod
  • 500 gramů želírovacího cukru 2:1
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové

Jaký cukr do marmelády? Pokud si chcete přípravu domácí marmelády co nejvíce usnadnit, sáhněte nejlépe po želírovacím cukru. Tento druh cukru jahodovou marmeládu nejen osladí, ale také dokonale zahustí, díky čemuž nebude řídká. 

Zdroj: Shutterstock Postup, jak se dělá jahodová marmeláda

Jak si udělat domácí jahodovou marmeládu? Jde to velmi rychle a jednoduše. Jahody očistěte, omyjte a nakrájejte na velmi malé kousky. Následně je dejte do hrnce, zasypte želírovacím cukrem a kyselinou citronovou a dobře promíchejte.

Jak dlouho vařit jahodovou marmeládu?

Všechny suroviny na jahodovou marmeládu vařte v hrnci na mírném plamenu. Za stálého míchání je přiveďte až k varu. Jahodovou marmeládu následně důkladně povařte nejméně dalších 5 minut.

V dalším kroku z vařené jahodové marmelády odeberte naběračkou případnou pěnu. Hotovou domácí marmeládu plňte ještě za horka do čistých zavařovacích sklenic, které zavíčkujte a obraťte dnem dolů. Takto otočené nechte sklenice s jahodovou marmeládou do vychladnutí, klidně až do rána.

Zdroj: Shutterstock Nebojte se experimentovat. Co přidat do jahodové marmelády?

V případě jahodové marmelády nemusíte zůstat pouze u základní verze. Zkuste si pohrát s chutěmi a k čerstvým jahodám přidat další ovoce nebo bylinky. Chutnat vám bude například jahodová marmeláda s rebarborou, malinami, třešněmi, broskvemi, citrony, levandulí, mátou nebo meduňkou. Někdo do jahodové marmelády přidává také vanilku nebo chia semínka.

Pokud se pustíte do experimentování, držte se poměru 2:1. To znamená, že na 2 kilogramy ovoce (příp. i s bylinkami) připadá 1 kilogram želírovacího cukru 2: 1 a dle kyselosti jednotlivých surovin 0-2 čajové lžičky kyseliny citronové.

Zdroj: Recepty, co vařily naše babičky | Facebook.com, Jidlo.cz, Recepty.cz

Autor:
Publikováno: 19. 6. 2023 12:59 Nahlásit obsah