Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu: V tomto osvědčeném receptu zužitkujete hřiby, lišky i ryzce

Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu: V tomto osvědčeném receptu zužitkujete hřiby, lišky i ryzce Zdroj: Shutterstock

Houbařská sezona je v plném proudu. Pokud také nosíte z lesa plné košíky hub, uchovejte si svou bohatou sklizeň na chladnější měsíce. Klasikou, která nezklame, jsou nakládané houby ve sladkokyselém nálevu. Přinášíme osvědčený recept, do kterého můžete přidat i cibuli nebo červenou papriku.

Nakládané houby: Zavařte si na zimu hřiby, lišky nebo ryzce

Co dělat s nasbíranými houbami? Jestliže jste již přejedení houbových řízků, houbových gulášů, kulajdy, houbového kuby či praženice, zavařte si nasbírané houby na zimu. Osvědčenou klasikou je jednoznačně recept na nakládané houby ve sladkokyselém nálevu, který je velmi jednoduchý na přípravu. 

V rámci tohoto receptu můžete zavařovat zejména hřiby, směsi hřibovitých hub, lišky, ryzce nebo václavky. Co vše tedy k receptu na nakládané houby ve sladkokyselém nálevu potřebujete a jak při zavařování hub postupovat?

Zdroj: Shutterstock Recept na nakládané houby ve sladkokyselém nálevu - potřebné suroviny

Potřebujete:

  • očištěné houby nakrájené na kostičky
  • sůl a čistou vodu dle potřeby
  • suroviny na sladkokyselý nálev
  • vyvařené skleničky s víčkem

Na sladkokyselý nálev:

  • 3 litry vody
  • 1 litr octu
  • 120 gramů soli
  • 300 gramů cukru krystalu
  • 4 kusy bobkového listu
  • 4 kusy hřebíčku
  • 30 kuliček celého pepře
  • 30 kuliček nového koření
  • 2 lžíce hořčičného semínka

Zdroj: Shutterstock Postup, jak naložit houby ve sladkokyselém nálevu

Houby dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte na mírném plamenu. Poté, co začne voda vřít, houby vařte další 2 minuty a odstavte. Následně povařené houby sceďte, propláchněte studenou vodou a plňte je do čistých zavařovacích skleniček.

Smíchejte dohromady všechny výše uvedené ingredience na sladkokyselý nálev a nechte je svařit v hrnci. Sladkokyselý nálev vařte od varu konkrétně 10 minut a poté jím ještě za horka zalévejte houby ve skleničkách.

Sklenice s houbami ve sladkokyselém nálevu zavíčkujte a sterilizujte při 80 stupních Celsia 20 minut. Po zavaření vyskládejte skleničky víčkem dolů na kuchyňskou linku a nechte je takto do druhého dne.

Tip: Než houby zalijete sladkokyselým nálevem, můžete k nim přidat na kostičky nakrájenou cibuli nebo proužky kapie.

Nakládané houby a jejich následné použití

Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu, které jste si zavařili do zásoby, mají opravdu široké použití. Pokud jste houby naložili i se zeleninou, představují perfektní doplněk k hlavním pokrmům. Ze samotných nakládaných hub můžete v zimě připravit chutnou sladkokyselou omáčku, dát je můžete také do kulajdy nebo do studených zeleninových či luštěninových salátů.

Zdroj: Kde rostou | Facebook.com, Makova-panenka.cz
Autor:
Publikováno: 20. 9. 2023 14:30 Nahlásit obsah