Recept na domácí trdelník, který chutná jako ze stánku. Tato voňavá delikatesa je nejlepší za tepla

Recept na domácí trdelník, který chutná jako ze stánku. Tato voňavá delikatesa je nejlepší za tepla Zdroj: Shutterstock.com

Kdo by nemiloval trdelník? Tato sladká pochoutka vonící po vanilce a skořici bývá nedílnou součástí vánočních trhů. Že si na ni musíme v roce 2020 nechat zajít chuť? Opak je pravdou. Voňavý trdelník si upečete i ve vlastní troubě. Máme pro vás recept, podle kterého bude toto úžasně vláčné sladké pečivo chutnat jako z vánočního stánku.

Příprava domácího trdelníku je náročnější, ale výsledek stojí za to

Trdelník je původně maďarské sladké pečivo, přesto u nás v Česku zdomácněl a stal se jednou z nejoblíbenějších pochoutek vánočních trhů. Tuto sladkou delikatesu si upečete i doma. Jeho příprava je sice náročnější, ale výtečný trdelník stojí za to. Nejprve si připravte kynuté těsto, na které potřebujete následující ingredience.

  • 500 gramů hladké mouky
  • 250 mililitrů vlažného mléka
  • 80 gramů změklého másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • špetku soli

Kromě surovin na těsto si připravte také ingredience na sladký vanilkovo-skořicový posyp, ve kterém budete upečené trdelníky ještě za horka obalovat. Jak tento posyp připravíte? Smícháním 200 gramů cukru krupice, 1 vanilkového cukru a 1 lžičky mleté skořice.

Jak na kynuté těsto, ze kterého si vykouzlíte voňavý trdelník

1. Z kvasnic, 50 mililitrů mléka a lžičky cukru si připravte kvásek, který nechte 10 minut odpočinout.

2. Mezitím vyšlehejte do pěny změklé máslo a žloutky. K této směsi přidejte zbytek mléka, zbytek cukru, špetku soli, mouku a vzešlý kvásek. Vše dobře promíchejte. Mělo by vám vzniknout vláčné a nelepivé těsto.

3. Těsto na trdelníky poprašte moukou, překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

Zdroj: Shutterstock.com Namotávání a pečení trdelníků: Návod, jak na něj

1. Kynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku tenkou 4 milimetry, kterou následně nařežte na dlouhé pruhy široké zhruba 1,5 centimetru.

2. Tyto pruhy těsta následně namotávejte na formu, kterou jste si předem připravili. Může to být například alobalem obalená plechovka od piva nebo do dlouhého válečku svázané noviny, které jste opět obalili alobalem.

3. Vyrobené formy si nejprve pomažte máslem, aby se na ně těsto zbytečně nelepilo. Následně na ně namotávejte pruhy trdelníkového těsta tak, jako byste dělali kremrole. Jednotlivé konce pruhů přitom založte pod těsto. Předejdete jejich rozmotávání.

4. Namotané trdelníky následně rozválejte po vále tak, aby se navinuté válečky spojily. Těsto následně potřete máslem a nechte 15 minut kynout.

5. Namotané trdelníky vyložte nad pekáček - jednotlivé formy tedy položte na hrany pekáčku tak, aby se trdelníky nedotýkaly dna. Trdelníky takto pečte zhruba 25 minut při 180 stupních Celsia. Během pečení je dvakrát otočte.

Po vytažení z trouby domácí trdelníky pomažte máslem a obalte ve vanilkovo-skořicovém posypu. Poté ihned servírujte. Trdelník totiž nejlépe chutná ještě teplý.

Autor:
Publikováno: 14. 12. 2020 12:36 Nahlásit obsah