Recept na marokánky: Toto vánoční cukroví nesmí chybět ani na vaší sváteční tabuli

Recept na marokánky: Toto vánoční cukroví nesmí chybět ani na vaší sváteční tabuli Zdroj: Shutterstock

Chcete si připravit ty nejlepší marokánky, které chutnají jako z cukrárny? Přinášíme recept, který stojí za vyzkoušení. Vykouzlete si fantastické marokánky, které se budou vyjímat na sváteční tabuli vedle dalších druhů vánočního cukroví. Jakým způsobem si tedy marokánky připravíte?

Marokánky: Základní ingredience a postup přípravy

Potřebujete:

  • 250 mililitrů mléka nebo smetany na šlehání
  • 30 gramů hladké mouky
  • 80 gramů moučkového cukru nebo medu
  • 20 gramů másla
  • 100 gramů rozinek
  • 100 gramů arašídů 
  • 100 gramů vlašských ořechů nebo sekaných mandlí
  • 100 gramů kandovaného ovoce

Postup:

1. Mléko, cukr krystal, máslo a hladkou mouku smíchejte v hrnci. Tuto směs následně nechte přejít varem a míchejte na středním plamenu až do zhoustnutí. Základ na marokánky by měl mít konzistenci bešamelu.

2. V dalším kroku směs odstavte ze sporáku a vmíchejte do ní rozinky, arašídy, vlašské ořechy či sekané mandle a kandované ovoce. 

3. Vyložte plech pečícím papírem, který následně ještě vymažte rozpuštěným sádlem. Díky tomuto triku půjdou z pečicího papíru marokánky po upečení pěkně sundat.

4. Na vymazaný pečicí papír dělejte kávovou lžičkou malé hromádky, které však již neupravujte na placičky, protože základ na marokánky se při pečení sám rozteče do stran. Jednotlivé hromádky by měly být od sebe v dostatečné vzdálenosti.

5. Marokánky pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 20 minut. 

6. Po vychladnutí spodní stranu marokánek potřete čokoládovou polevou. 

Co dělat, aby marokánky neztvrdly

Při přípravě marokánek se nesnažte experimentovat a nahrazovat základní suroviny těmi alternativními. Držte se klasického receptu, v němž je mléko či smetana, cukr či med a máslo. Právě tyto ingredienci slouží v receptu na marokánky jako pojivo. Kdybyste je nahradili, z marokánek by mohly vzniknout tvrdé kotouče, anebo by se vám mohly při pečení úplně roztéct na plechu.

Zdroj: Facebook.com | Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace

Autor:
Publikováno: 30. 11. 2021 10:26 Nahlásit obsah