Zázrak jménem ovesné vločky. Proč byste je měli jíst každý den?
Ovesné vločky bývají obecně vnímány jako zdravá potravina a najdete je v takřka každém vyváženém jídelníčku. Proč tomu tak ale je a co získáme tím, pokud je budeme konzumovat? Na to se podíváme v dnešním článku.
Ovesné vločky se mohou pochlubit kvalitním obsahem živin. Mají vysoký obsah bílkovin (cca 14 %), nenasycených mastných kyselin a vitamínů jako třeba B1, B6, E, železo a vápník.
Mají také velmi nízký glykemický index a jsou tedy zcela ideální potravinou pro hubnutí. Vaše tělo bude nasycené a vyhne se prudkým výkyvům hladiny krevního cukru. Ovesné vločky jsou často doporučovány právě osobám trpícím cukrovkou.
Pokud zůstanete nasycení a vaše hladina cukru nebude kolísat, nebude vás hodit mlsná a vyhnete se přejídání. Několik výzkumů potvrdilo, že lidé, kteří snídali ovesné vločky, dokázali zhubnout mnohem více tuku než ti, kteří si k snídani dali něco jiného či například vůbec nesnídali.
Jaké jsou další důvody pro jejich konzumaci:
- mají vysoký obsah vlákniny, která má pozitivní vliv na trávení
- snižují hladinu cholesterolu
- snižují riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a infarktu
- podporují imunitní systém
Co s ovesnými vločkami?
Nejčastěji si lidé dopřávají ovesné vločky k snídani či ke svačině. Můžete si je připravit s mlékem nebo s jogurtem nebo si uvařit ovesnou kaši. Poté už stačí jen ozdobit ovocem, osladit medem a skvěle vyváženou snídani máte na světě.
Ovesné vločky zužitkujete i při pečení. Vyrábět můžete sušenky, tyčinky i ovesné koláče. Pokud je rozmixujete, máte rázem ovesnou mouku, kterou můžete v mnoha případě nahradit mouku klasickou.
A co vy? Máte rádi ovesné vločky a pokud ano, jaká je vaše nejoblíbenější příprava? Napište nám do komentářů.