Čím nahradit smetanu na vaření, šlehačku a zakysanou smetanu? Máte hned několik možností

Čím nahradit smetanu na vaření, šlehačku a zakysanou smetanu? Máte hned několik možností Zdroj: Shutterstock

Zrovna nutně potřebujete sladkou smetanu, smetanu na šlehání nebo zakysanou smetanu, jenže jste tyto základní ingredience zapomněli koupit. Poznáváte se? Naštěstí existuje řešení. Prozradíme vám, čím sladkou smetanu, šlehačku či zakysanou smetanu velmi jednoduše nahradíte. Na zkoušku máte hned několik možností, díky nimž takřka nepoznáte rozdíl.

Čím nahradit sladkou smetanu

Potřebujete na vaření sladkou smetanu, ale zrovna vám došla? Nahradíte ji pomocí jednoduchého triku. Do omáčky, polévky nebo těsta na moučník přidejte na místo smetany kombinaci mléka a másla. Řiďte se přitom poměrem, v rámci kterého na 120 mililitrů mléka potřebujete 80 gramů másla.

Zajímá vás také, čím nahradit smetanu při alergii? Pokud máte alergii na mléčné výrobky, použijte místo nich jejich rostlinné alternativy. Do omáček a polévek je vhodná například rýžová, sójová, ovesná či kokosová alternativa smetany. 

Zdroj: Shutterstock Čím nahradit smetanu na šlehání

Nahradit smetanu na šlehání (šlehačku) je o něco složitější, ale jde to. Pokud doma máte kokosové mléko v plechovce, je z poloviny vyhráno. Plechovku s kokosovým mlékem neprotřepávejte, ale rovnou ji otevřete a odeberte z ní tuhý podíl kokosového mléka. Tuto hmotu vyšlehejte ručním šlehačem do tuhé šlehačky, jako byste šlehali klasickou smetanu na šlehání.

Čím nahradit zakysanou smetanu

Zakysaná smetana nachází využití jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Přijde vám vhod ke zjemnění krémových polévek nebo při přípravě studených omáček a dipů. Jenže, co když vám zakysaná smetana došla? Nahradit ji bez obav můžete klasickým bílým jogurtem nebo poctivým řeckým jogurtem.

Zdroj: Shutterstock Jestliže vaříte omáčku nebo polévku, do které na závěr patří zakysaná smetana, máte také jinou alternativu. Omáčku či polévku po jejich uvaření zjemněte polotučným či plnotučným mlékem, kouskem másla a několika kapkami čerstvé citronové šťávy.

Omáčku či polévku můžete také dochutit sladkou smetanou (pokud ji máte v lednici) a kyselou chuť tomuto pokrmu dodat citronovou šťávou nebo octem. 

Zdroj: Healthline.com, Tasteofhome.com, Stobklub.cz, Toprecepty.cz
Autor:
Publikováno: 16. 2. 2022 14:00 Nahlásit obsah