Domácí šípková marmeláda: Recept, který je nabitý zdravím

Domácí šípková marmeláda: Recept, který je nabitý zdravím Zdroj: Shutterstock

Šípková marmeláda má nejen neodolatelnou chuť, díky které se budete oblizovat až za ušima. Recept na šípkovou marmeládu, který vám představíme, je také doslova nabitý zdravím. Máme pro vás návod, jaké šípky na marmeládu vybrat a jak si krok za krokem uvařit domácí šípkovou marmeládu, která bude plná vitamínů i delikátní chuti.

Jaké šípky na marmeládu?

Chcete si uvařit výtečnou šípkovou marmeládu? V tom případě se v září či říjnu, kdy šípky dozrávají, vydejte do přírody na jejich sběr. Jaké šípky jsou na marmeládu nejlepší? Trhejte plody, které mají zářivě červenou barvu a jsou zralé. Vyhněte se naopak měkkým, nahnědlým nebo poškozeným šípkům. Zkontrolujte rovněž, zda šípky, které jste nasbírali, nejsou napadené plísněmi.

Zdroj: Shutterstock Jak se dělá šípková marmeláda

Potřebujete:

  • 2 kilogramy zralých šípků zbavených stopek a bubáků
  • 1 kilogram cukru krystalu
  • 1 balíček želírovacího prostředku

Postup:

1. Šípky poduste v troše vody zhruba 30 minut, dokud nezměknou. Poté je přepasírujte přes síto s malými oky, abyste se zbavili zrníček a většiny chloupků.

2. V dalším kroku šípky rozmixujte ponorným mixérem do hladka, šípkový protlak svařte do husta, přidejte do něj cukr a želírovací prostředek a 5 minut vše povařte.

3. Hotovou šípkovou marmeládu plňte ještě za tepla do zavařovacích sklenic, které pečlivě zavíčkujte.

4. Šípkovou marmeládu v uzavřených sklenicích zavařujte 15 minut při 85 stupních Celsia.

Zdroj: Shutterstock Tipy, jak využít šípkovou marmeládu

Domácí šípková marmeláda má široké využití. Výtečně chutná hlavně na rohlíku, chlebu nebo vánočce s máslem. Šípkovou marmeládou můžete promazat také cukroví, dát si ji do müsli nebo jogurtu a také ji použít jako základ šípkové omáčky.

Co si budete navíc pochvalovat? Nejen že šípková marmeláda skvěle chutná, ale je doslova nabitá vitamíny. Šípky totiž obsahují vysoké množství vitaminu C, jsou bohaté na vitaminy B a K, provitamin A, draslík, železo, vápník, hořčík nebo fosfor. V těchto plodech růže šípkové najdete také kyselinu jablečnou nebo citronovou.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com, Jenzeny.cz, Mimibazar.cz
Autor:
Publikováno: 3. 10. 2023 10:33 Nahlásit obsah