Jak zpracovat šípky? Vyzkoušejte recept na šípkovou marmeládu, šípkový sirup nebo šípky v medu

Jak zpracovat šípky? Vyzkoušejte recept na šípkovou marmeládu, šípkový sirup nebo šípky v medu Zdroj: Shutterstock

Zajímá vás, co se šípky, které jste si přinesli z přírody domů? Tyto červené plody bohaté na vitamin C můžete zpracovat hned na několik způsobů. Výsledné recepty z šípků jsou chutné, a navíc prospějí vašemu zdraví. Je libo šípková marmeláda, šípkový sirup nebo báječné šípky v medu?

Šípky a jejich účinky na zdraví

Koncem září a v průběhu října nastává ideální čas pro sběr šípků. Tyto plody růže šípkové obsahují vysoké množství vitaminu C. Dále jsou bohaté na vitaminy B a K a provitamin A. Najdete v nich rovněž kyselinu citronovou a jablečnou a široké množství minerálních látek: a to draslík, železo, vápník, hořčík či fosfor.

Zralé šípky mají na naše zdraví velmi příznivé účinky. Celkově posilují fungování imunitního systému. Uleví vám také při nachlazení, kašli, horečnatých stavech, bolesti v krku či zánětu krku. Plody růže šípkové dále zpevňují cévy, zmírňují bolesti žil, podporují koncentraci a mají blahodárný vliv na stav nervové soustavy.

Recepty z šípků jsou nadupané nejen vitaminy

Šípky představují elixír zdraví nejen v čerstvém stavu. Když si šípky správně nasušíte, můžete si z nich v průběhu podzimních a zimních měsíců připravovat výtečný šípkový čaj. Z čerstvě nasbíraných šípků však lze připravit další báječné recepty, v nichž zůstane zachována převážná většina vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. 

Šípková marmeláda 

Jak si připravit šípkovou marmeládu? Omyté šípky zbavte stopek a bubáků a každý šípek rozkrojte nožem na půl. Šípky následně vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené.

Šípky vařte 30 minut do změknutí - podstatné je, aby se rozvařily. Tuto směs následně rozmixujte ponorným mixérem a poté propasírujte.  Do propasírované hmoty vmíchejte cukr krystal, a to v poměru 1 kilogram šípkové hmoty na 700 gramů cukru krystalu. Základ na šípkovou marmeládu dochuťte také mletým hřebíčkem a jako konzervant přidejte nepatrné množství kyseliny citronové.

Základ na šípkovou marmeládu vařte dalších 45 minut do zhoustnutí a pak ještě za horka lijte do čistých sklenic. Šípkovou marmeládu na konec zavařte. 

Šípky v medu

Příprava tohoto receptu z šípků je jednoduchá, chce ale více trpělivosti. Jak si tedy připravit šípky v medu? Zralé šípky zbavte stopek a bubáků. Poté je rozkrojte na půl a vydlábněte z nich všechny chloupky a semínka. 

Očištěné šípky opláchněte a nechte oschnout. Poté je v poměru 1:1 smíchejte s medem a vložte do uzavíratelné nádoby. Šípky s medem nechte odstát v lednici alespoň 14 dnů, aby se jejich chuť dokonale spojila. Na této dobrotě si následně můžete pochutnávat jen tak, nebo si ji přidávat do čaje. 

Šípkový sirup za studena

O šípku se říká, že je zázračný plod podzimu. Abyste si z něj na zimu zachovali co nejvíce zdraví prospěšných látek, vyrobte si také šípkový sirup za studena. Jelikož tento sirup při přípravě neprochází varem, je doslova elixírem zdraví. Jak vyrobit šípkový sirup za studena? V našem předchozím článku pro vás máme podrobný recept

Zdroj: Jenženy.cz, Bylinkyprovšechny.cz

Autor:
Publikováno: 30. 9. 2021 13:31 Nahlásit obsah