Recept na išelská kolečka: Toto vánoční cukroví si zamilujete
Přemýšlíte, které druhy vánočního cukroví upečete na letošní svátky? Kromě tradičních vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví, ořechových pracen a perníčků, vyzkoušejte také něco jiného. Co říkáte na recept na išelská kolečka? Toto vánoční cukroví vás dostane svým vzhledem i svou chutí.
Išelská kolečka: Základní suroviny a postup přípravy
Potřebujete:
- 420 gramů hladké mouky
- 280 gramů změklého másla
- 1 celé vejce
- 140 gramů moučkového cukru
- 80 gramů mletých vlašských ořechů
- 40 gramů kvalitního kakaa
- 0,5 lžičky mleté skořice
- špetku citronové kůry
Z výše uvedených ingrediencí vytvořte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte uležet přes noc. Z odleželého těsta vykrajujte kolečka o tloušťce 3-4 milimetry, která dávejte postupně na plech vyložený pečicím papírem.
Išelská kolečka pečte do zlatova v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 8 až 10 minut. Po vychladnutí je slepte krémem. Poté, co náplň ztuhne, toto vánoční cukroví na závěr z jedné strany namočte do polevy z hořké čokolády a dozdobte mletými vlašskými ořechy, polovinou mandle, polovinou vlašského ořechu nebo drobným barevným zdobením.
Jaký krém do išelských koleček? Máte hned několik možností
Zajímá vás, čím išelská kolečka plnit? Vyzkoušet můžete hned několik krémů nejrůznějších chutí. Které náplně jsou pro toto vánoční cukroví nejlepší?
✔ Meruňkový krém: Smíchejte 100 gramů mletých ořechů se 100 gramy změklého másla, 100 gramy moučkového cukru, 2 lžícemi meruňkové marmelády a 1 až 2 lžícemi rumu. Dle potřeby přidejte také drcené piškoty.
✔ Rybízový krém: Smíchejte 2 lžíce rybízové marmelády, 120 gramů moučkového cukru a 120 gramů mletých vlašských ořechů. Dle potřeby přidejte rum.
Zdroj: Facebook.com | Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace