Křehké šlehačkové cukroví: Tento rychlý a jednoduchý recept na vánoční cukroví si zamilujete

Křehké šlehačkové cukroví: Tento rychlý a jednoduchý recept na vánoční cukroví si zamilujete Zdroj: Shutterstock

Chcete si na vánoční svátky upéct cukroví, které je rychlé a jednoduché na přípravu? Vsaďte na křehké šlehačkové cukroví, které zvládnete udělat z pouhých tří surovin. Jeho chuť je ale fantastická a během vánočních svátků se po něm u vás doma doslova zapráší.

Jednoduchý recept na šlehačkové cukroví

Co se přípravy týče, šlehačkové cukroví patří k velmi jednoduchým receptům na vánoční cukroví. Upéct jej zvládnou z pouhých tří surovin i začátečníci, ovšem výsledek bude stát vždy za to. Jaké suroviny na šlehačkové cukroví konkrétně potřebujete?

Šlehačkové cukroví - suroviny na těsto 

  • 200 mililitrů šlehačky na šlehání (33 %)
  • 250 gramů másla (lze vyměnit za Heru nebo tuk Omega), které vložte na 10-20 minut do mrazničky
  • 320 gramů hladké mouky

Šlehačkové cukroví - suroviny na obalení

  • moučkový cukr
  • 1 až 2 balíčky vanilkového cukru
  • dle chuti můžete přidat také mletou skořici

Příprava šlehačkového cukroví krok za krokem

1. Vytáhněte z mrazničky máslo (Heru, nebo Omegu) a nastrouhejte jej nahrubo. K nastrouhanému máslu přidejte prosátou mouku a tekutou šlehačku, kterou rozhodně předem nešlehejte. Z těchto surovin vypracujte vláčné těsto.

2. Těsto na šlehačkové cukroví dejte před vykrajováním tvarů alespoň na 15 minut do ledničky. Není však od věci, když si jej připravíte den předem.

3. Hotové těsto vytáhněte z lednice a rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát. Následně z něj dle libosti vykrajujte nejrůznější tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4. Vykrájené šlehačkové cukroví pečte v horkovzdušné troubě při 160 stupních Celsia zhruba 10 minut.

5. Hotové šlehačkové cukroví ještě za tepla obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Někdo do směsi na obalování šlehačkového cukroví přidává také mletou skořici.

Zdroj: Shutterstock Kdy péct šlehačkové cukroví

Na rozdíl od jiných druhů šlehačkové cukroví nepotřebuje žádnou dobu k rozležení, můžete si na něm tedy pochutnávat ihned po upečení. Jestliže se ptáte, kdy péct šlehačkové cukroví, nejvhodnější doba je tedy těsně před Štědrým dnem, abyste měli tento druh vánočního cukroví připravený na svátky. 

Jak dlouho šlehačkové cukroví vydrží? 

Zajímá vás trvanlivost šlehačkového cukroví? Tak jako další druhy pečeného vánočního cukroví, které nejsou plněné krémem, vám šlehačkové cukroví vydrží nejméně jeden měsíc. Po tuto dobu jej skladujte v chladnu. Nejlépe v lednici, na balkoně nebo za oknem. Jelikož ale šlehačkové cukroví chutná fantasticky, na svátečně prostřeném stole vám vydrží mnohem kratší dobu, protože se po něm doslova zapráší.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com
Autor:
Publikováno: 22. 11. 2022 10:58 Nahlásit obsah