Levandulová šťáva: Recept, který pohladí všechny vaše chuťové buňky

Levandulová šťáva: Recept, který pohladí všechny vaše chuťové buňky Zdroj: Shutterstock

Voňavá levandule je v plném květu. Co si z ní tak do zásoby udělat báječnou levandulovou šťávu, která je skvělá v domácích limonádách nebo jen tak ředěná vodou? Přinášíme recept na levandulovou šťávu, která vám v lednici vydrží i celý rok.

Jak udělat šťávu z levandule?

Na výrobu levandulové šťávy potřebujete levandulové květy, cukr, kyselinu citronovou, citrony a vodu. Abyste dosáhli kýženého výsledku, tyto suroviny mezi sebou kombinujte v konkrétním poměru. Šťávu z levandule můžete připravit vařením, ale také za studena. V tomto receptu se zaměříme na výrobu levandulové šťávy za studena.

Je dobré vědět, jaká levandule na šťávu je ta nejlepší

Aby levandulová šťáva skutečně lahodila vašim chuťovým buňkám, dejte si záležet na výběru levandule, kterou použijete v receptu. Sáhněte konkrétně po čerstvých květech levandule lékařské, které však ještě nejsou rozvité, ale které mají stále poupata. Díky tomu budou chuť a vůně domácí levandulové šťávy skutečně intenzivní a tato domácí šťáva bude mít nádhernou fialovou barvu.

Zdroj: Shutterstock Suroviny na levandulovou šťávu

  • 300 gramů čerstvých květů levandule
  • 2 kilogramy krystalového cukru
  • 10 gramů kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 2 litry čisté vody

Levandulová šťáva - recept

Převařte vodu a nechte ji vychladnout. V hrnci smíchejte dohromady převařenou vodu, kyselinu citronovou, citrony nakrájené na kolečka a levandulové květy. Hrnec s levandulovou směsí zakryjte a nechte na kuchyňské lince odpočívat 24 hodin. Směs můžete sem tam promíchat vařečkou.

Po 24 hodinách levandulovou šťávu přeceďte do jiného hrnce, vmíchejte do ní všechen cukr a za stálého míchání zahřívejte na mírném plamenu (ale nevařte!), dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění cukru je již levandulová šťáva hotová a můžete ji plnit do uzavíratelných lahví, které skladujte v chladnu a temnu.

Zdroj: Shutterstock Použití levandulové šťávy: Do vody, čaje i na palačinky

Levandulovou šťávu můžete využít takřka na desítky způsobů. Chutnat vám bude ředěná neperlivou či perlivou vodu, připravit si z ní můžete i báječnou levandulovou limonádu nebo nealko či alko koktejl. Levandulová šťáva je výborná také do čaje, přelít si s ní můžete rovněž lívanečky, palačinky nebo třeba vafle.

Jak dlouho vydrží levandulová šťáva

Hotovou levandulovou šťávu, kterou jste nalili do čisté lahve a zavíčkovali, skladujte v chladnu a temnu nejlépe v lednici. Zde vám neotevřená vydrží až jeden rok. Jestliže jste již lahev s levandulovou šťávou otevřeli, tuto voňavou dobrotu spotřebujte do několika týdnů.

Zdroj: Receptyprodeti.cz, Jenzeny.cz

Autor:
Publikováno: 21. 6. 2023 09:24 Nahlásit obsah