Levandulový sirup za studena: Má snadnou přípravu, ale neskutečnou chuť

Levandulový sirup za studena: Má snadnou přípravu, ale neskutečnou chuť Zdroj: Shutterstock

Milujete uklidňující vůni levandule? Z této aromatické bylinky se sytě fialovými květy si rozhodně připravte domácí levandulový sirup. Zajímá vás, jak jej vyrobit, aby vám vydržel až do zimy? Vyzkoušejte následující recept na levandulový sirup za studena, který se ani po několika měsících od výroby nekazí.

Ingredience na levandulový sirup za studena

2 litry převařené vody, kterou nechte zcela vychladnout

 2 kilogramy cukru krystalu

300 gramů čerstvých levandulových květů

10 gramů kyseliny citronové

3 kusy bio citronů nakrájených na kolečka

Co dále na levandulový sirup za studena potřebujete? Připravte si ještě velkou čistou zavařovací sklenici, potravinářskou fólii, velkou gumičku a několik uzavíratelných lahví.

Zdroj: Shutterstock Výroba levandulového sirupu za studena krok za krokem

1. Vychladnutou převařenou vodu rozmíchejte s kyselinou citronovou.

2. Do velké zavařovací sklenice napěchujte omyté levandulové květy společně s kolečky citronů.

3. Levanduli a citrony zalijte vodou smíchanou s kyselinou citronovou. Tuto směs dobře promíchejte.

4. Hrdlo zavařovací sklenice zakryjte potravinářskou fólií, kterou následně zajistěte gumičkou.

5. Směs na levandulový sirup za studena nechte stát na kuchyňské lince 24 hodin. Poté všechnu tekutinu přeceďte ze sklenice do hrnce a vmíchejte do ní všechen cukr.

6. Hrnec se základem na levandulový sirup postavte na sporák. Tuto směs jemně zahřívejte (ale nevařte), aby se všechen cukr rozpustil. Levandulový sirup přitom velmi poctivě míchejte. 

7. Jakmile se cukr rozpustí, je domácí levandulový sirup na světě. Přelijte jej do čistých uzavíratelných lahví, které skladujte na chladném a tmavém místě. Ideálně v lednici. 

Zdroj: Shutterstock Jak domácí levandulový sirup používat

Levandulový sirup za studena má sám o sobě báječnou chuť. Stačí jej zředit perlivou či neperlivou vodou, do níž můžete přidat nakrájený citron či limetku, a báječná levandulová limonáda je na světě. Levandulový sirup můžete používat také ke slazení a dochucování čajů. Zkuste jím rovněž dochutit těsto na domácí sušenky nebo muffiny. Pokud jste si připravili domácí levandulový sirup hustější konzistence, klidně si jím přelijte lívance nebo palačinky.

Zajímá vás, jaká je životnost levandulového sirupu za studena? Pokud jej připravíte podle našeho návodu, neotevřený domácí levandulový sirup vám vydrží v lednici až jeden rok. Jestliže jej však otevřete, zkuste jej zkonzumovat co nejdříve. Vzhledem k báječné chuti si ale myslíme, že to rozhodně nebude problém.

Zdroj: Jenženy.cz
Autor:
Publikováno: 15. 7. 2021 10:00 Nahlásit obsah