Libečkové maggi: Recept na skvělé zužitkování úrody libečku

Vyrostl vám na zahradě libeček a nevíte, co s ním? Vyrobte si z něj domácí libečkové maggi. Získáte chutné tekuté polévkové dochucovadlo, které je složené z čistě přírodních ingrediencí. Jak si maggi z libečku vyrobit? Přinášíme osvědčený recept.
Jak se dělá maggi z libečku?
Libeček je aromatická bylina s výjimečnou chutí a vůní, která na českých zahradách zažívá svou renesanci. Libeček můžete využít v čerstvém stavu, můžete si jej také nasušit nebo zamrazit. Pokud řešíte, co s úrodou libečku, vyrobte si z něj také domácí maggi.
Jak se dělá maggi z libečku? Hlavní ingrediencí tohoto receptu jsou čerstvé libečkové listy a slabší stonky. Listy by ovšem měly převažovat. K výrobě maggi z libečku budete dále potřebovat vodu, sůl, rostlinný olej a majoránku. Přinášíme osvědčený recept na libečkové maggi, který můžete letošní sezonu vyzkoušet i vy.
Libečkové maggi - recept
Potřebujete:
- 1 velkou misku libečkových listů a slabších stonků
- 1 čajovou lžičku kuchyňské soli
- 0,4 litru studené vody
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (řepkového, nebo slunečnicového)
- 1 polévkovou lžíci majoránky (čerstvé, nebo sušené)
Postup:
1. Nejprve si připravte libečkové listy a slabé stonky, které opláchněte pod tekoucí vodou, osušte a nakrájejte na co nejmenší kousky.
2. Kousky libečku umelte na masovém mlýnku nebo najemno rozmixujte mixérem. Nesmí vám ale vzniknout pasta.
3. Libeček umletý či rozmixovaný najemno zalijte vodou a vařte na mírném plamenu 15 minut. Na úplný závěr tohoto vaření (zhruba na 2 poslední minuty) přidejte majoránku.
4. Směs z libečku a majoránky přeceďte, přidejte do ní sůl a krátce povařte.
5. Ještě za horka vlijte domácí maggi z libečku do čistých sklenic, které ihned zavíčkujte.
Jak uchovávat maggi z libečku

Libečkové maggi je čistě přírodním dochucovadlem, které neobsahuje žádné konzervační látky. V zavíčkované lahvi jej proto skladujte v chladničce, kde si díky chladu a temnu až několik týdnů zachová svou čerstvost a jedinečnou chuť.
V případě domácího maggi z libečku je správné skladování opravdu zásadní, neboť tomuto přírodnímu dochucovadlu zajistí co nejdelší trvanlivost. Libečkové maggi nikdy nenechávejte dlouhodobě na teplém a světlém místě - třeba na kuchyňské lince. Mohlo by se začít rychle kazit.
Základní použití libečkového maggi: Do polévek nebo omáček
Maggi z libečku má specificky aromatickou chuť, díky čemuž s přehledem nahradí i kupovaná dochucovadla. Libečkové maggi můžete přidávat hlavně do polévek, omáček, studených dipů nebo masových marinád - ve výsledku bude chuť těchto pokrmů mnohem výraznější a bohatší.
Zdroj: Jenzeny.cz