Libeček v kuchyni: Jako přírodní maggi do polévky nebo vynikající pesto

Libeček byl ještě donedávna zapomenutou bylinkou, v současnosti se opět dostává na výsluní. Tato rostlinka výrazné chuti, kterou s oblibou pěstovaly na zahrádkách ještě naše babičky, je skvělá hlavně do polévek. Připravte si z ní výborné pesto nebo tekuté polévkové dochucovadlo, které se chutí vyrovná klasickému maggi.
Libeček: Oblíbená bylinka, jejíž tradice sahá až do středověku
Libeček lékařský byl ještě před několika desítkami let oblíbenou aromatickou bylinkou, kterou naše babičky a prababičky přidávaly skoro do všech polévek. Libeček však v průběhu času vytlačilo průmyslově vyráběné koření, a to je velká škoda.
- Léčí záněty dolních cest močových.
- Rozpouští hlen při nachlazení.
- Je silně močopudný, podílí se na detoxikaci organismu.
- Při nepravidelné menstruaci vrací do normálu menstruační cyklus.
- Výluh z libečku je vhodný k léčbě revmatu či artrózy.
Jestli budete k libečku přistupovat jako k léku, a ne jako ke koření, neměli byste jej používat dlouhodobě. Tato bylinka není navíc vhodná pro kojící a těhotné ženy a také pro osoby s nemocnými ledvinami.
Libeček má celoroční využití: A to jako maggi nebo pesto
V současnosti se však libeček opět vrací na české zahrádky. Z listů a tenčích stonků této voňavé bylinky, které se lidově říká magi či magikořen a jejíž název v němčině zní Maggiekraut, si můžete během chvíle vyrobit skvělé polévkové dochucovadlo. To se svou chutí podobá klasickému maggi. Z libečku lékařského si připravte také libečkové pesto, které najde využití nejen v polévkách.
Recept na tekuté libečkové maggi
- 1 velká miska libečkových listů a slabších stonků (listy by měly převažovat)
- 4 dcl vody
- 1 čajová lžička soli
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 polévková lžíce čerstvé či sušené majoránky
Postup:
- Libečkové listy a stonky omyjte a pokrájejte na menší kousky.
- Libeček následně pomelte na mlýnku na maso nebo rozmixujte najemno v mixéru (nesmí vzniknout pasta).
- Pomletý či posekaný libeček zalijte vodou a vařte 15 minut. Na závěr přidejte majoránku.
- Tuto směs sceďte přes plátýnko, přidejte do ní sůl, a ještě chvíli povařte.
- Tekuté libečkové maggi plňte ještě za horka do sklenic a zavíčkujte.
Libečkové maggi používejte klasickým způsobem k dochucování polévek. Vhodné je také do teplých a studených omáček či dipů. Pokud zbožňujete výrazné aroma libečku, jistě pro toto přírodní maggi najdete i další možné využití.
Tip: Majoránku přidávejte až na závěr vaření, v opačném případě by mohlo libečkové maggi zhořknout.
Recept na libečkové pesto
- 2 hrnky libečkových listů
- 2 stroužky česneku
- 200 ml slunečnicového či olivového oleje
- sůl dle chuti
- 120 g slunečnicových semínek (nemusí být)
Postup:
- Libečkové listy operte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru.
- Do mixéru přidejte pokrájený česnek, olej, sůl a případně i slunečnicová semínka.
- Rozmixujte nahrubo.
- Vzniklé libečkové pesto plňte do uzavíratelných sklenic a dejte do lednice.
Libečkové pesto je skvělé do polévek a omáček (když nepoužijete slunečnicová semínka), pod maso či do karbanátků. Chutnat vám bude také v pomazánkách nebo dipech.
Tip: Aby vám libečkové pesto vydrželo déle, zakápněte jej ve sklenici centimetrovou vrstvou oleje.