Libeček v kuchyni: Jako přírodní maggi do polévky nebo vynikající pesto

Libeček v kuchyni: Jako přírodní maggi do polévky nebo vynikající pesto Zdroj: Shutterstock.com

Libeček byl ještě donedávna zapomenutou bylinkou, v současnosti se opět dostává na výsluní. Tato rostlinka výrazné chuti, kterou s oblibou pěstovaly na zahrádkách ještě naše babičky, je skvělá hlavně do polévek. Připravte si z ní výborné pesto nebo tekuté polévkové dochucovadlo, které se chutí vyrovná klasickému maggi.

Libeček: Oblíbená bylinka, jejíž tradice sahá až do středověku

Libeček lékařský byl ještě před několika desítkami let oblíbenou aromatickou bylinkou, kterou naše babičky a prababičky přidávaly skoro do všech polévek. Libeček však v průběhu času vytlačilo průmyslově vyráběné koření, a to je velká škoda.

Zdroj: Shutterstock.com V Evropě se tato bylinka, která dokáže zvýraznit chuť jídel, s oblibou používala už v raném středověku. První písemná zmínka o libečku pochází dokonce ze 12. století. V této době byste jej našli hlavně v klášterních zahradách. Už tehdy lidé věděli, že libeček je vynikajícím kořením, ale i léčivou bylinkou. Uleví vám totiž od řady zdravotních problémů. Jakých konkrétně?

  • Léčí záněty dolních cest močových.
  • Rozpouští hlen při nachlazení.
  • Je silně močopudný, podílí se na detoxikaci organismu.
  • Při nepravidelné menstruaci vrací do normálu menstruační cyklus.
  • Výluh z libečku je vhodný k léčbě revmatu či artrózy.

Jestli budete k libečku přistupovat jako k léku, a ne jako ke koření, neměli byste jej používat dlouhodobě. Tato bylinka není navíc vhodná pro kojící a těhotné ženy a také pro osoby s nemocnými ledvinami.

Libeček má celoroční využití: A to jako maggi nebo pesto

V současnosti se však libeček opět vrací na české zahrádky. Z listů a tenčích stonků této voňavé bylinky, které se lidově říká magi či magikořen a jejíž název v němčině zní Maggiekraut, si můžete během chvíle vyrobit skvělé polévkové dochucovadlo. To se svou chutí podobá klasickému maggi. Z libečku lékařského si připravte také libečkové pesto, které najde využití nejen v polévkách.

Recept na tekuté libečkové maggi

Zdroj: Shutterstock.com Ingredience:

  • 1 velká miska libečkových listů a slabších stonků (listy by měly převažovat)
  • 4 dcl vody
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce čerstvé či sušené majoránky

Postup:

  1. Libečkové listy a stonky omyjte a pokrájejte na menší kousky.
  2. Libeček následně pomelte na mlýnku na maso nebo rozmixujte najemno v mixéru (nesmí vzniknout pasta).
  3. Pomletý či posekaný libeček zalijte vodou a vařte 15 minut. Na závěr přidejte majoránku.
  4. Tuto směs sceďte přes plátýnko, přidejte do ní sůl, a ještě chvíli povařte.
  5. Tekuté libečkové maggi plňte ještě za horka do sklenic a zavíčkujte.

Libečkové maggi používejte klasickým způsobem k dochucování polévek. Vhodné je také do teplých a studených omáček či dipů. Pokud zbožňujete výrazné aroma libečku, jistě pro toto přírodní maggi najdete i další možné využití.

Tip: Majoránku přidávejte až na závěr vaření, v opačném případě by mohlo libečkové maggi zhořknout.

Recept na libečkové pesto

Zdroj: Shutterstock.com Ingredience:

  • 2 hrnky libečkových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml slunečnicového či olivového oleje
  • sůl dle chuti
  • 120 g slunečnicových semínek (nemusí být)

Postup:

  1. Libečkové listy operte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru.
  2. Do mixéru přidejte pokrájený česnek, olej, sůl a případně i slunečnicová semínka.
  3. Rozmixujte nahrubo.
  4. Vzniklé libečkové pesto plňte do uzavíratelných sklenic a dejte do lednice.

Libečkové pesto je skvělé do polévek a omáček (když nepoužijete slunečnicová semínka), pod maso či do karbanátků. Chutnat vám bude také v pomazánkách nebo dipech.

Tip: Aby vám libečkové pesto vydrželo déle, zakápněte jej ve sklenici centimetrovou vrstvou oleje.

Autor:
Publikováno: 4. 6. 2019 10:20 Nahlásit obsah