Osvěžující letní dort plný ovoce

Osvěžující letní dort plný ovoce Zdroj: Shutterstock.com

K létu patří voda, a hlavně čerstvé ovoce. Tak vyzkoušejte letní dort plný těchto šťavnatých plodů a budete mile překvapeni!

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 12

Ingredience

Piškotový korpus
Škrobová moučka 75 g
Sůl špetka
Teplá voda 2 lžíce
Polohrubá mouka 150 g
Vanilkový cukr 1 balení
Cukr 125 g
Vejce 6 ks
Másla 50 g
Náplň
Ovoce dle sezony (rybíz, maliny, jahody, meruňky) 400 g
Cukr 50 g
Mléko 250 ml
Žloutek 3 ks
Vanilinový cukr 1 balení

Postup přípravy

1.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

2.

V kastrolku rozpustíme máslo. Oddělíme žloutky od bílků.

3.

Ušleháme žloutky s větší půlkou cukru, vanilkovým cukrem a dvěma lžícemi teplé vody do tuhé hmoty.

4.

Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh. Pomalu vmícháme cukr, který nám zůstal a šleháme dál, až je sníh tak tuhý, že by se dál krájet.

5.

Sníh vyklopíme na žloutkovou pěnu, přidáme polohrubou mouku, škrobovou moučku, přilejeme rozpuštěné máslo a vše opatrně zpracujeme ve vláčné těsto.

6.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. V předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Během prvních 15 minut pečení troubu v žádném případě neotvíráme. Upečený korpus vyklopíme a necháme pořádně vychladnout.

7.

Náplň: V hrnci ušleháme do pěny žloutky s cukrem. Přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme tuhou, ale tekutou hmotu. Hrnec okamžitě postavíme do studené vody. Během chladnutí občas pomícháme metlou na sníh.

8.

Tímto krémem potřeme povrch korpusu a ozdobíme ovocem.

Publikováno: 2. 7. 2019 14:17 Nahlásit obsah