Šípky v medu: Recept, který dělaly už naše babičky

Šípky v medu: Recept, který dělaly už naše babičky Zdroj: Shutterstock

Sezona zralých šípků je tu. Znáte místo, kde tyto červené plody rostou uprostřed čisté přírody? V tom případě neváhejte a nasbírejte si je. Zpracovat šípky totiž můžete na spoustu způsobů. Ohromeni budete například chutí šípků v medu, která je nepopsatelná. Tento chutný a zdravý recept každý podzim dělaly už naše babičky. Jak na něj?

Šípky a med: Skvělá kombinace pro vaši imunitu

Šípky patří k nejzdravějším plodům podzimu. Najdete v nich vitaminy C a K, provitamin A, vitaminy řady B, vápník, hořčík, rutin nebo fosfor. Tyto sytě červené plody podporují fungování imunitního systému, pomohou vám také při virózách nebo harmonizují trávení.

Že jsou šípky skutečně cennou podzimní surovinou, věděli už naši předci. Proto je zpracovávali na spoustu způsobů. Ke generacemi ověřeným receptům se řadí také šípky v medu. Šípky jsou zdravé, v kombinaci s medem jsou však ještě zdravější.

Šípky v medu - recept

Potřebujete:

  • zralé a pevné šípky
  • pravý včelí med

Postup:

Recept na šípky v medu je jednoduchý, ovšem náročný na trpělivost. Výsledek se vám však stonásobně vyplatí. Jak tedy vyrobit šípky v medu? Zralé a pevné šípky umyjte, odstraňte z nich stopky a bubáky, rozřízněte je napůl, vydlabejte z nich chloupky a semínka, a nakonec je ještě jednou propláchněte pod vodou.

Očištěné šípky nechte okapat, smíchejte je v poměru 1:1 s medem a dejte do uzavíratelné sklenice. Šípky v medu nechte takto 5 dnů odstát na kuchyňské lince a sem tam je promíchejte. Po této době si již můžete začít na šípcích v medu pochutnávat. Aby vám vydržely až do jara, skladujte je v lednici.

Zdroj: Shutterstock Jak užívat šípky v medu

Šípky v medu jsou báječným a zdravým receptem, který si můžete s celou rodinou dopřávat od podzimu do jara. Šípky v medu užívejte každý den po jedné čajové lžičce. Můžete je rovněž přidávat do čaje na podporu imunity. Vašemu zdraví přijdou také vhod, když jste nachlazení nebo máte virózu.

Zdroj: Jenzeny.cz, Pastu-pohoda.blogspot.com, Toprecepty.cz, iReceptar.cz

Autor:
Publikováno: 9. 10. 2023 10:21 Nahlásit obsah