Obliba avokáda výrazně klesá. Překvapí vás, proč ho lidé odmítají jíst

Obliba avokáda výrazně klesá. Překvapí vás, proč ho lidé odmítají jíst Zdroj: Shutterstock

Ještě nedávno bylo avokádo považováno ze superpotravinu, která je nedílnou součástí našeho zdravého životního stylu. Jenže obliba avokáda navzdory jeho nesporných zdravotním výhodám výrazně klesá, protože spousta lidí postupně odhaluje temnou stránku jeho pěstování.

Devastace přírodního prostředí

Avokádo je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a tak se stalo důležitou součástí řady diet či zdravých jídelníčků. Růst poptávky po tomto zdravém ovoci vede k devastaci přírodních prostředí, a to hlavně lesů v Mexiku a Chille. Pěstování avokáda na rozsáhlých plantážích narušuje místní ekosystémy – a jelikož pěstitelé používají také pesticidy, má to škodlivé účinky na zdraví a životní prostředí.

Zdroj: Shutterstock

Avokádo má své temné tajemství

Výnosnost pěstování avokáda se ukázala být překvapivě vyšší než výroba zakázaného kokainu. Tato skutečnost přilákala pozornost drogových kartelů v Mexiku. Zabírání plantáží vedlo k násilným střetům a utrpení mezi farmáři, kteří odmítli podléhat jejich moci. Právě kvůli tomu se avokádo bohužel stalo i symbolem neetických pracovních podmínek a vykořisťování a dostalo přezdívku krvavé ovoce.

Na původu avokáda záleží

Navzdory kontroverzím by mělo mít avokádo v našem jídelníčku stále své místo. Před tím, než si toto ovoce donesete z obchodu domů, zkuste jej vybírat podle země původu, která má etické standardy. Vhodné je v tomto ohledu například Španělsko nebo Izrael. Právě zvýšená informovanost spotřebitelů může pomoci změnit směr, kterým se pěstování avokáda vyvíjí.

Zdroj: Shutterstock Vědomé rozhodování při nákupu avokáda může být malým, ale významným krokem směrem k lepším zítřkům. I tato zdánlivě nepatrná věc dokáže výrazně ovlivnit svět kolem nás.

Zdroj: Finmag.cz, Foodispower.org
Autor:
Publikováno: 21. 2. 2024 09:33 Nahlásit obsah