Obliba avokáda výrazně klesá. Překvapí vás, proč ho lidé odmítají jíst
Ještě nedávno bylo avokádo považováno ze superpotravinu, která je nedílnou součástí našeho zdravého životního stylu. Jenže obliba avokáda navzdory jeho nesporných zdravotním výhodám výrazně klesá, protože spousta lidí postupně odhaluje temnou stránku jeho pěstování.
Devastace přírodního prostředí
Avokádo je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a tak se stalo důležitou součástí řady diet či zdravých jídelníčků. Růst poptávky po tomto zdravém ovoci vede k devastaci přírodních prostředí, a to hlavně lesů v Mexiku a Chille. Pěstování avokáda na rozsáhlých plantážích narušuje místní ekosystémy – a jelikož pěstitelé používají také pesticidy, má to škodlivé účinky na zdraví a životní prostředí.
Avokádo má své temné tajemství
Výnosnost pěstování avokáda se ukázala být překvapivě vyšší než výroba zakázaného kokainu. Tato skutečnost přilákala pozornost drogových kartelů v Mexiku. Zabírání plantáží vedlo k násilným střetům a utrpení mezi farmáři, kteří odmítli podléhat jejich moci. Právě kvůli tomu se avokádo bohužel stalo i symbolem neetických pracovních podmínek a vykořisťování a dostalo přezdívku krvavé ovoce.
Na původu avokáda záleží
Navzdory kontroverzím by mělo mít avokádo v našem jídelníčku stále své místo. Před tím, než si toto ovoce donesete z obchodu domů, zkuste jej vybírat podle země původu, která má etické standardy. Vhodné je v tomto ohledu například Španělsko nebo Izrael. Právě zvýšená informovanost spotřebitelů může pomoci změnit směr, kterým se pěstování avokáda vyvíjí.