Domácí sirup z ostružin za studena: Nápoj, který vám bude po celý rok připomínat léto
![Domácí sirup z ostružin za studena: Nápoj, který vám bude po celý rok připomínat léto](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/title/2019/07/5d32c18a17075.jpg?1563639391)
Při procházce přírodou jste si jistě všimli, že dozrávají některé lahodné lesní plody. Kromě malin to jsou černomodré ostružiny, které jsou nadopované množstvím vitamínů a minerálů. Pokud vám nechutnají kupované sirupy z obchodu, můžete si z ostružin vyrobit vynikající domácí sirup. Bude nejen zdravý, ale nebude obsahovat ani jakoukoliv chemii.
Domácí ostružinový sirup vám připomene léto
Domácí sirup z ostružin můžete ředit perlivou či neperlivou vodou nebo jej přidávat také do čaje. Tato přírodní šťáva vám i na podzim svou vůní a chutí připomene léto. Nejen, že dobře chutná, díky obsahu vitamínů a minerálů podpoří také správnou funkci vašeho imunitního systému.
Aby v domácím ostružinovém sirupu zůstalo co nejvíc látek blahodárně působících na vaše zdraví, připravte si jej za studena. Výroba domácího sirupu za studena je přitom velmi jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci. Nejdůležitější surovinou jsou ostružiny neboli černice, které byste si měli nasbírat v bio kvalitě. A to buď v čisté přírodě nebo doma na zahrádce.
Ingredience na sirup z ostružin připravovaný za studena
- 1000 g opravdu zralých ostružin (musí být měkké a černé)
- 700 ml převařené a zchlazené vody
- 15 g kyseliny citronové
- 1500 g cukru krystalu
Domácí ostružinový sirup krok za krokem
1. Ostružiny důkladně operte a dejte je do misky, kde je precizně rozmačkejte mačkadlem na brambory.
2. Rozmačkané ostružiny zalijte převařenou a zchlazenou vodou.
3. Ostružinovou směs zasypte kyselinou citronovou a poté ji promíchejte.
4. Misku zakryjte potravinářskou fólií a poté na ni dejte ještě utěrku.
6. Po této době ostružinovou šťávu sceďte přes síto, díky čemuž zachytíte zrníčka a většinu dužiny.
7. Ostružinovou šťávu přelijte do hrnce a přidejte k ní všechen cukr krystal. Následně tuto směs zahřívejte, ale nevařte. Důležité je, aby se všechen cukr rozpustil. Během zahřívání z ostružinového sirupu průběžně sbírejte pěnu.
8. Ještě teplý ostružinový sirup nalévejte do vyvařených skleněných lahví, které dobře zavíčkujte. Tuto dobrotu skladujte v tmavé a chladné místnosti, kde vám vydrží klidně celý rok.