Domácí sirup z ostružin za studena: Nápoj, který vám bude po celý rok připomínat léto

Při procházce přírodou jste si jistě všimli, že dozrávají některé lahodné lesní plody. Kromě malin to jsou černomodré ostružiny, které jsou nadopované množstvím vitamínů a minerálů. Pokud vám nechutnají kupované sirupy z obchodu, můžete si z ostružin vyrobit vynikající domácí sirup. Bude nejen zdravý, ale nebude obsahovat ani jakoukoliv chemii.
Domácí ostružinový sirup vám připomene léto
Domácí sirup z ostružin můžete ředit perlivou či neperlivou vodou nebo jej přidávat také do čaje. Tato přírodní šťáva vám i na podzim svou vůní a chutí připomene léto. Nejen, že dobře chutná, díky obsahu vitamínů a minerálů podpoří také správnou funkci vašeho imunitního systému.
Aby v domácím ostružinovém sirupu zůstalo co nejvíc látek blahodárně působících na vaše zdraví, připravte si jej za studena. Výroba domácího sirupu za studena je přitom velmi jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci. Nejdůležitější surovinou jsou ostružiny neboli černice, které byste si měli nasbírat v bio kvalitě. A to buď v čisté přírodě nebo doma na zahrádce.
Ingredience na sirup z ostružin připravovaný za studena
- 1000 g opravdu zralých ostružin (musí být měkké a černé)
- 700 ml převařené a zchlazené vody
- 15 g kyseliny citronové
- 1500 g cukru krystalu
Domácí ostružinový sirup krok za krokem
1. Ostružiny důkladně operte a dejte je do misky, kde je precizně rozmačkejte mačkadlem na brambory.
2. Rozmačkané ostružiny zalijte převařenou a zchlazenou vodou.
3. Ostružinovou směs zasypte kyselinou citronovou a poté ji promíchejte.
4. Misku zakryjte potravinářskou fólií a poté na ni dejte ještě utěrku.
6. Po této době ostružinovou šťávu sceďte přes síto, díky čemuž zachytíte zrníčka a většinu dužiny.
7. Ostružinovou šťávu přelijte do hrnce a přidejte k ní všechen cukr krystal. Následně tuto směs zahřívejte, ale nevařte. Důležité je, aby se všechen cukr rozpustil. Během zahřívání z ostružinového sirupu průběžně sbírejte pěnu.
8. Ještě teplý ostružinový sirup nalévejte do vyvařených skleněných lahví, které dobře zavíčkujte. Tuto dobrotu skladujte v tmavé a chladné místnosti, kde vám vydrží klidně celý rok.