Kosti svatých jsou tradiční dušičkové pečivo. Vyzkoušejte recept, na který spousta z nás nedá dopustit

Kosti svatých jsou tradiční dušičkové pečivo. Vyzkoušejte recept, na který spousta z nás nedá dopustit Zdroj: Shutterstock

K období Svátku Všech svatých 1. listopadu a Dušiček 2. listopadu se v Česku vztahuje velmi oblíbená lidová tradice. Jde o pečení sladkého kynutého pečiva s názvem kosti svatých, které má tvar kostiček nebo zkřížených hnátů. Chcete si letos upéct kosti svatých i vy? Máme pro vás osvědčený recept, který stojí za vyzkoušení.

Kosti svatých se v Česku pečou už po generace

Kosti svatých se v tuzemsku pečou v období Svátku Všech svatých a Dušiček již po generace. Hospodyňky v minulosti toto tradiční dušičkové pečivo připravovaly nejen pro svou rodinu. Rozdávaly je také čeledínům, koledníkům nebo třeba chudým v kostele.

Tradiční pečivo kosti svatých představuje speciální sladkou kynutou pochoutku. Nejčastěji se připravuje ve tvaru malých kostiček nebo zkřížených hnátů. Kosti svatých můžete udělat tzv. suché a následně je před pečením posypat třeba mákem, sezamem nebo kousky mandlí. Po upečení lze kosti svatých jíst jenom tak, chutnat vám budou rovněž pomazané máslem, medem nebo marmeládou.

Kosti svatých se připravují i v dalších variantách. A to s kandovaným ovocem nebo sušeným ovocem. Před pečením je můžete také naplnit mákem nebo povidly.

Základní suroviny na kosti svatých

  • 20 gramů čerstvých kvasnic
  • 50 gramů cukru krystalu
  • 200 mililitrů vlažného mléka
  • 250 gramů hladké mouky
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • citronová kůra
  • 1 celé vejce na pomazání
  • mák nebo kousky mandlí na posypání

Zdroj: Shutterstock

Příprava receptu na kosti svatých krok za krokem

1. Z kvasnic, vlažného mléka, cukru a 2 lžic mouky připravte kvásek, který zamíchejte a nechte přibližně 30 minut pracovat.

2. Po uplynutí této doby ke kvásku přidejte zbytek mouky, vejce, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a zpracujte těsto, do kterého po kouskách přidejte ještě máslo.

3. Těsto nechte 1 hodinu vykynout a poté z něj vytvářejte tvary kostiček, které pomažte rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo plátky mandlí.

4. Kosti svatých pečte zhruba 20 minut na 180 stupňů Celsia. Poté si na nich již můžete pochutnávat.

Zdroj: PečemPecen.cz - sladké a další OT, Magazin.recepty.cz
Autor:
Publikováno: 31. 10. 2023 10:57 Nahlásit obsah