Chyby při rozmrazování masa. Na co byste si měli dávat pozor?

Chyby při rozmrazování masa. Na co byste si měli dávat pozor? Zdroj: Shutterstock

Mnoho z nás konzumuje maso ve velkém a této spotřebě je nutné přizpůsobit i naše domácí zásoby. Naštěstí existují mrazáky, ve kterých můžeme maso uchovávat dlouhou dobu. Následně jen maso vytáhneme a necháme jej rozmrazit.

Jenže ne vždy se nám zadaří vzpomenout si už večer předem, že bychom měli maso z mrazáku vytáhnout, a tak se jej snažíme rozmrazit jinými způsoby. Tak či onak, každý způsob rozmrazování nese svá rizika. Dopouštíme se při něm nevědomých chyb, které mohou být pro naše zdraví velmi nebezpečné. Čeho se tedy při rozmazování masa vyvarovat?

Rozmrazování na kuchyňské lince

Na kuchyňské lince, pokud ji každý den nedrhnete dezinfekčními přípravky, se vyskytuje větší množství bakterií. Když na linku posetou těmito bakteriemi položíte maso, tušíte správně, bakterie se dostanou i na něj.

Rozmrazování v horké vodě

Mnoho z nás proces rozmrazování urychluje pomocí horké vody, jenže i v tomto případě vytvoříte dokonalé prostředí pro bakterie, které se v mase začnou rapidně množit.

Zdroj: Shutterstock

Umývání masa

Někdo maso vytažené z mrazáku omývá pod tekoucí vodou. K tomuto počinu není však žádný důvod, jen tím opět zvyšujete přenos škodlivých bakterií do masa, čímž si můžete způsobit zdravotní komplikace.

Opětovné zamrazení

Stalo se to jistě i vám, vytáhnete nějaký kus masa, necháte jej rozmrazit, jenže pak zjistíte, že tolik toho nespotřebujete, a tak jej vrátíte zpátky do mrazáku. Chyba! Navíc byste maso neměli nikdy nechat rozmrzat při pokojové teplotě, mnohem lepší je dát je do lednice, studené vody či v mikrovlnné trouby.

Neumýváte si ruce

Mytí rukou po jakékoliv manipulaci s masem je základ, na který byste neměli zapomínat. Na syrovém masu se vyskytuje mnoho bakterií a tím, že si ruce neumyjete, tyto bakterie roznášíte po celé kuchyni a dokonce i do dalších částí domu.

Autor:
Publikováno: 5. 5. 2021 12:44 Nahlásit obsah