Thajský pokrm Koi Pla je nejnebezpečnějším jídlem světa. Ročně zabije až 20 tisíc lidí

Thajský pokrm Koi Pla je nejnebezpečnějším jídlem světa. Ročně zabije až 20 tisíc lidí Zdroj: Shutterstock

Thajská národní kuchyně je oblíbená po celém světě. Přesto existuje jedno konkrétní thajské jídlo, kterému bychom se měli vyhnout. Může mít totiž katastrofální následky na naše zdraví. Jedná se o pokrm Koi Pla, který dle odhadů ročně v Thajsku zabije až 20 tisíc lidí. Toto nebezpečné jídlo totiž způsobuje rakovinu jater.

Jestliže si chcete užít dovolenou v Thajsku, dejte pozor na to, co jíte. Zvláště v nejchudší thajské provincii Isaanu je nesmírně populární pokrm Koi Pla, se kterým se můžete často setkat na jídelním lístku v řadě místních restaurací.

Pokrm Koi Pla zbožňují miliony Thajců a považují jej za vyhlášenou pochoutku, kterou jedí už po generace. Jedná se o sladkovodní syrové ryby, které jsou rozemleté s bylinkami, kořením a citronovou šťávou. Koi Pla je oblíbené díky tomu, že je chutné a levné. Ale vy si s ohledem na své zdraví raději nechte zajít chuť.

Zdroj: Wikipedia Thajské jídlo Koi Pla totiž patří k nejnebezpečnějším pokrmům světa. Jeho jediné sousto vám může dokonce způsobit rakovinu jater. Tento karcinogenní pokrm je tak smrtící, že je dle odhadů zodpovědný za smrt až 20 tisíc Thajců ročně.

Zdravotní problémy po konzumaci Koi Pla nezpůsobují sladkovodní syrové ryby lovené v povodí řeky Mekongu, nýbrž parazitické jaterní motolice (Opisthorchis viverrini), které v těchto rybách žijí. Pokud se jaterní motolice dostanou po konzumaci Koi Pla do lidského těla, způsobují parazitární onemocnění zvané opistorchiáza, jehož následkem je rakovina jater nebo rakovina žlučových cest. 

Zdroj: Ladbible.com, Mirror.co.uk, Wikipedia.org/wiki/Koi_(dish), Wikipedia.org/wiki/Opisthorchiasis
Autor:
Publikováno: 15. 9. 2023 13:04 Nahlásit obsah