Kdy a jak sklízet rakytník řešetlákový: Oranžové plody nadupané vitaminy zrají v září, jejich sklizeň usnadní mrazák

Kdy a jak sklízet rakytník řešetlákový: Oranžové plody nadupané vitaminy zrají v září, jejich sklizeň usnadní mrazák Zdroj: Shutterstock.com

Plody rakytníku řešetlákového jsou elixírem zdraví. Obsahují vitaminy C, A, E a K1, minerály i organické kyseliny. Díky tomuto blahodárnému koktejlu látek mají pozitivní vliv na imunitu. Se sklizní plodů rakytníku řešetlákového je to však horší. Jakým způsobem tyto oranžové bobule otrháte z trnitých větviček co nejsnadněji?

Se sklizní rakytníku řešetlákového se vyplatí neotálet

V případě rakytníku nikde nepromeškejte správnou dobu sklizně. V Česku nejrozšířenější odrůda Leikora dozrává již v první půlce září. Plody odrůdy Hergo jsou zralé již do začátku října. Sklízet byste tedy měli plody, které jsou zcela vyzrálé, ale nikdy je nenechávejte na větvích déle. Z jakého důvodu?

Již v průběhu dvou až čtyř týdnů totiž plody rakytníku přezrají a vznikne v nich kyselina máselná, v důsledku čehož už nejsou tak chutné. Navíc v nich výrazně klesá i podíl cenného vitaminu C. A to mnohdy až o 40 procent. 

Zdroj: Shutterstock.com Oranžové plody otrháte snadněji díky zmrazení

Pokud pěstujete rakytník řešetlákový, tak určitě souhlasíte s tím, že jeho každoroční sklizeň není vůbec snadná. Drobné oranžové plody rakytníku s krátkými stopkami totiž v případě starších odrůd rostou na trnitých větvích. Ruční sbírání oranžových bobulí je tedy velmi náročnou a zdlouhavou záležitostí, při které se musíte obrnit trpělivostí. Navíc není vyloučené, že během sklizně rakytníku obdržíte sem tam do rukou nepříjemný píchanec.

V případě, že nechcete zralé plody trhat z rakytníku ručně, jakou máte možnost? Jednotlivé větvičky rakytníku i s plody ořežte, dejte do igelitových sáčků a zamrazte je na minus 10 až 15 stupňů Celsia. Větvičky následně stačí oklepat a zmrzlé plody z nich samy opadají.

Tip: Tímto způsobem můžete sklízet pouze jednu třetinu keře rakytníku. Zbylé oranžové plody musíte otrhat ručně nebo nechat jako potravu ptákům.

Zpracování rakytníku: Mějte po ruce odšťavňovač

Jakým způsobem můžete plody rakytníku zpracovat? Nechte je rozmrznout a následně je odšťavněte v odšťavňovači. Tato šťáva vám poslouží jako základ pro výrobu rakytníkového sirupu. Chcete-li ji však zpracovat na marmeládu, kombinujte ji s dalším ovocem, například jablky. Je to z toho důvodu, že rakytníková šťáva špatně želíruje.

Zdroj: Shutterstock.com Recept na rakytníkový sirup

Nejvíc zdravotních benefitů rakytník řešetlákový uchovává zejména ve formě sirupu. Jakým způsobem si tedy rakytníkový sirup připravíte? Smíchejte jeden litr vylisované rakytníkové šťávy z rakytníku s 1,5 kilogramem cukru. Tuto směs mírně povařte (nesmí však přejít varem), dokud se cukr nerozpustí. Poté ještě přidejte půl čajové lžičky kyseliny citronové. Hotový rakytníkový sirup následně plňte do lahví a uložte do chladna a temna.

Zdravotní přínosy rakytníku řešetlákového

  • Posiluje činnost imunitního systému. Používá se jako prevence viróz a infekčních onemocnění.
  • Pozitivně ovlivňuje tvorbu žluči a trávicích enzymů.
  • Zvyšuje odolnost proti stresu.
  • Má detoxikační vlastnosti.
  • Podporuje správné trávení.
  • Reguluje krevní oběh a ovlivňuje krvetvorbu. 
  • Dobře účinkuje proti revmatismu.
Autor:
Publikováno: 8. 9. 2020 14:44 Nahlásit obsah