Kdy a jak sklízet rakytník řešetlákový: Oranžové plody nadupané vitaminy zrají v září, jejich sklizeň usnadní mrazák

Plody rakytníku řešetlákového jsou elixírem zdraví. Obsahují vitaminy C, A, E a K1, minerály i organické kyseliny. Díky tomuto blahodárnému koktejlu látek mají pozitivní vliv na imunitu. Se sklizní plodů rakytníku řešetlákového je to však horší. Jakým způsobem tyto oranžové bobule otrháte z trnitých větviček co nejsnadněji?
Se sklizní rakytníku řešetlákového se vyplatí neotálet
V případě rakytníku nikde nepromeškejte správnou dobu sklizně. V Česku nejrozšířenější odrůda Leikora dozrává již v první půlce září. Plody odrůdy Hergo jsou zralé již do začátku října. Sklízet byste tedy měli plody, které jsou zcela vyzrálé, ale nikdy je nenechávejte na větvích déle. Z jakého důvodu?
Již v průběhu dvou až čtyř týdnů totiž plody rakytníku přezrají a vznikne v nich kyselina máselná, v důsledku čehož už nejsou tak chutné. Navíc v nich výrazně klesá i podíl cenného vitaminu C. A to mnohdy až o 40 procent.
Oranžové plody otrháte snadněji díky zmrazení

Pokud pěstujete rakytník řešetlákový, tak určitě souhlasíte s tím, že jeho každoroční sklizeň není vůbec snadná. Drobné oranžové plody rakytníku s krátkými stopkami totiž v případě starších odrůd rostou na trnitých větvích. Ruční sbírání oranžových bobulí je tedy velmi náročnou a zdlouhavou záležitostí, při které se musíte obrnit trpělivostí. Navíc není vyloučené, že během sklizně rakytníku obdržíte sem tam do rukou nepříjemný píchanec.
V případě, že nechcete zralé plody trhat z rakytníku ručně, jakou máte možnost? Jednotlivé větvičky rakytníku i s plody ořežte, dejte do igelitových sáčků a zamrazte je na minus 10 až 15 stupňů Celsia. Větvičky následně stačí oklepat a zmrzlé plody z nich samy opadají.
Zpracování rakytníku: Mějte po ruce odšťavňovač
Jakým způsobem můžete plody rakytníku zpracovat? Nechte je rozmrznout a následně je odšťavněte v odšťavňovači. Tato šťáva vám poslouží jako základ pro výrobu rakytníkového sirupu. Chcete-li ji však zpracovat na marmeládu, kombinujte ji s dalším ovocem, například jablky. Je to z toho důvodu, že rakytníková šťáva špatně želíruje.
Recept na rakytníkový sirup

Nejvíc zdravotních benefitů rakytník řešetlákový uchovává zejména ve formě sirupu. Jakým způsobem si tedy rakytníkový sirup připravíte? Smíchejte jeden litr vylisované rakytníkové šťávy z rakytníku s 1,5 kilogramem cukru. Tuto směs mírně povařte (nesmí však přejít varem), dokud se cukr nerozpustí. Poté ještě přidejte půl čajové lžičky kyseliny citronové. Hotový rakytníkový sirup následně plňte do lahví a uložte do chladna a temna.
Zdravotní přínosy rakytníku řešetlákového
- Posiluje činnost imunitního systému. Používá se jako prevence viróz a infekčních onemocnění.
- Pozitivně ovlivňuje tvorbu žluči a trávicích enzymů.
- Zvyšuje odolnost proti stresu.
- Má detoxikační vlastnosti.
- Podporuje správné trávení.
- Reguluje krevní oběh a ovlivňuje krvetvorbu.
- Dobře účinkuje proti revmatismu.