Domácí nutella se vám rozplyne na jazyku. Vyzkoušejte recept s lískovými oříšky i veganskou verzi bez ořechů

Domácí nutella se vám rozplyne na jazyku. Vyzkoušejte recept s lískovými oříšky i veganskou verzi bez ořechů Zdroj: Shutterstock.com

Můžete se utlouct po lískooříškové nutelle? Dobrou zprávou je, že když vám dojde, nemusíte hned běžet do obchodu. Vyrobte si ji doma z několika základních ingrediencí. Výroba domácí nutelly vám zabere několik minut, ale výsledek bude nad očekávání dobrý. Přinášíme vám hned dva recepty na domácí nutellu, z nichž jeden je zcela bez ořechů.

Domácí nutella má vyšší podíl ořechů než její kupovaná verze

Chuť domácí nutelly se nedá s její kupovanou variantou vůbec srovnávat. Domácí nutella je navíc mnohem zdravější. Jak etiketa uvádí, kupovaná nutella obsahuje až 50 procent cukrů, 15 procent palmového oleje a pouze 13 procent lískových oříšků. V domácích podmínkách si můžete připravit mnohem kvalitnější krém. Ovlivníte v něm jak množství, tak kvalitu cukrů a tuků a také v ní můžete zvýšit podíl lískových oříšků.

Jak si domácí nutellu připravit? Přinášíme vám celkem dva typy receptů. Prvním receptem je verze s lískovými oříšky. Jelikož má spousta lidí alergii na ořechy, druhá verze je čistě bez lískových oříšků, a navíc i bez přidaných cukrů. Pochutnají si na ní tedy nejen alergici, ale i lidé, kteří dbají na štíhlou linii.

Domácí nutella s lískovými oříšky

Zdroj: Shutterstock.com Potřebujete:

  • 200 gramů lískových oříšků

  • 135 gramů třtinového cukru (množství můžete upravit dle chuti)

  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje

  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa

  • 200 gramů mléčné čokolády

  • 0,5 kávové lžičky soli

  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu

  • 30 mililitrů vody

Postup:

1. Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia. Na plech vyložený pečicím papírem vysypte lískové oříšky, které 15 minut pečte v troubě. Po vyndání z trouby oříšky zbavte slupky, která by mohla způsobit nahořklost nutelly. Poté nechte lískové oříšky vychladnout.

2. V hrnci nechte zkaramelizovat třtinový cukr s vodou. Do hotového karamelu dejte oloupané oříšky, směs dobře promíchejte a poté ji odstavte.

3. Až karamel s lískovými oříšky vychladne, rozlámejte jej na kousky, vložte do kuchyňského robotu a mixujte zhruba 10 minut. Po této době vám vznikne pasta, k níž následně přidejte kokosový olej, holandské kakao, sůl a vanilkový extrakt. Opět mixujte až do doby, než bude mít pasta opravdu hladkou konzistenci.

4. K základu na domácí nutellu na závěr přidejte rozpuštěnou mléčnou čokoládu. Vše dobře promixujte, aby se směs dokonale propojila. Hotovou domácí nutellu přendejte stěrkou do uzavíratelné sklenice. Skladujte ji na suchém místě, jako je třeba kuchyňská skříňka nebo komora.

Domácí nutella bez ořechů ve veganské verzi. Smlsnou si na ní i alergici

Zdroj: Shutterstock.com Potřebujete:

  • 20 sušených datlí

  • 2 lžíce holandského kakaa

  • 0,25 hrnku sezamové pasty tahini

  • 3 lžíce mandlového mléka

  • 0,25 kávové lžičky soli

  • 0,5 lžičky vanilkového extraktu

  • 0,25 lžičky mleté skořice (nemusí být)

Postup:

1. Sušené datle vypeckujte a pokud to jde, odstraňte z nich slupky. Nutella bude díky tomu skutečně jemná. 

2. Datle spolu se sezamovou pastou, kakaem, solí, vanilkovým extraktem a skořicí rozmixujte do hladké pasty. Následně přidávejte mandlové mléko (maximálně 3 lžíce), dokud nedosáhnete požadované konzistence.

3. Domácí nutellu bez ořechů přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.

Autor:
Publikováno: 23. 6. 2020 09:36 Nahlásit obsah