Velikonoční hlavička s uzeným masem: Tento staročeský recept patří po generace k Velikonocům
Na slavnostně prostřené tabuli našich předků nesměla o Velikonocích chybět velikonoční hlavička. Že vám název tohoto staročeského receptu něco říká? Ano, jde o lidové označení pro velikonoční nádivku. Pojďte si s námi tento tradiční velikonoční pokrm připravit přesně podle receptu našich předků.
Proč se říká velikonoční hlavička?
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se velikonoční nádivce říká také velikonoční hlavička? Toto označení vzniklo původně podle použitého masa, které pocházelo přímo z telecí hlavy. Naši předkové do tradiční velikonoční hlavičky přidávali také jarní bylinky – nejčastěji kopřivy, popenec, pažitku či pampelišky.
Velikonoční hlavičku dříve rovněž hospodyňky dělaly bez pečiva. Namísto máčených rohlíků využívaly v tomto receptu svařené mléko s krupicí. A ve který den hlavičku o Velikonocích tradičně pekly? Na Bílou sobotu, neboť velikonoční hlavička představovala překlenutí mezi přísným půstem a slavnostním jídlem svátků.
Recept na velikonoční hlavičku z roku 1892
Chcete o letošních Velikonocích vyzkoušet skutečně dobový pokrm? Připravte si recept na velikonoční hlavičku, který vyšel v Kuchařce Domácnosti vydané v českých zemích roku 1892.
Potřebujete:
- 1 kilogram uzeného masa
- 6 vajec
- 0,25 litru mléka
- 12 až 16 rohlíků
- 2 plné hrsti mladých jarních kopřiv a dalších jarních bylin (popence, sekané petrželky a pažitky)
- špetku kmínu
- špetku muškátového oříšku
- špetku soli
- tuk na vymazání pekáčku
Postup:
1. Rohlíky nakrájejte na kostičky. Mléko prošlehejte s vejci a tuto směs nalijte do rohlíků, aby se nasály.
2. Uzené maso nakrájejte na kostičky, vmíchejte do nasátých rohlíků s mlékem a vejcem a do této směsi přidejte také nadrobno nakrájené bylinky, dále kmín, muškátový oříšek a sůl.
4. Velikonoční hlavičku následně rozprostřete do dobře vymazaného pekáčku a pečte do zlatova na 200 stupňů Celsia zhruba 30 minut.
Tipy, jak podávat velikonoční hlavičku
Hotovou velikonoční hlavičku s uzeným masem můžete servírovat na různé způsoby. Báječně chutná se šťouchanými brambory nebo s houskovým knedlíkem a špenátem. Velikonoční nádivka vám bude chutnat také samotná s oblohou z čerstvé zeleniny.
Zdroj: Ivp.czu.cz, Ceskatelevize.cz