Hustý mátový sirup je hitem sezony. Udělejte si ho i vy
Není nad domácí sirupy, které si připravíte z čerstvých bylinek. Obzvlášť si zamilujete hustý mátový sirup, který je chutný i osvěžující. Přinášíme recept na nejlepší mátový sirup, který si vychutnáte ředěný vodou, v letních limonádách i koktejlech.
Recept na jednoduchý mátový sirup za studena, který je hustý a chutný
Potřebujete:
- 500 mililitrů lístků čerstvé máty
- 1 litry zchladlé převařené vody
- 1,5 kilogramu cukru krystalu
- 1,5 až 2 lžíce kyseliny citronové
- slivovici na zakápnutí hotového mátového sirupu
1. Omytou mátu dejte do hrnce, přelijte vychladlou převařenou vodou a přisypte kyselinu citronovou. Na hrnec přiklopte poklici a mátovou směs nechte při pokojové teplotě louhovat 24 hodin.
2. Následující den základ na domácí mátový sirup sceďte, přidejte cukr krystal a vše zahřívejte na mírném plamenu (ovšem nevařte), dokud se cukr nerozpustí.
3. Hotový hustý mátový sirup plňte do čistých uzavíratelných lahví. Na závěr jej zakápněte trochou slivovice, čímž prodloužíte jeho životnost. Domácí mátový sirup v uzavřených lahvích následně skladujte v chladnu a temnu v lednici.
Mátový sirup - účinky
Na co je dobrý mátový sirup? Tento domácí bylinkový sirup má univerzální použití. Sáhnout tedy po něm můžete, kdykoliv na něj budete mít chuť. Osvěžující máta vám navíc uleví při problémech trávicího traktu. Pomůže vám například od bolavého žaludku, nechutenství nebo plynatosti.
Domácí mátový sirup můžete použít také při rýmě, nachlazení a nemocech horního dýchacího ústrojí. Rovněž vám navodí lepší spánek, a tak si jeho báječnou chuť zkuste užít krátce před usnutím.
Tipy, jak používat mátový sirup
Mátový sirup můžete používat na různé způsoby. Hustý mátový sirup si například nařeďte vodou nebo si z něj udělejte poctivou domácí limonádu, kterou doplňte o plátky limetek, čerstvé lístky máty a kostky ledu. Mátový sirup vám bude chutnat také v nejrůznějších alkoholických a nealkoholických koktejlech.
Jak dlouho vydrží mátový sirup
Hustý mátový sirup skladujte v temnu a v chladu nejlépe v lednici. Při takových podmínkách vám nerozdělaná lahev mátového sirupu vydrží až jeden rok. Rozdělaný mátový sirup naopak spotřebujte v řádu několika týdnů. Vzhledem k jeho jedinečné chuti to rozhodně nebude problém!
Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com, Zahradkarskaporadna.cz, Bylinky21.eu