Použitý olej rozhodně nevylívejte do dřezu. Ničíte tak pitnou vodu

Použitý olej rozhodně nevylívejte do dřezu. Ničíte tak pitnou vodu Zdroj: Shutterstock.com

Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, co se stane, když použitý olej třeba z fritézy nebo pánve, poté co jsem dosmažila hranolky či řízky, vyliji do dřezu.

Stačí opravdu jenom malé množství oleje a voda je okamžitě kontaminovaná. Představte si, že jeden litr oleje znehodnotí až milion litrů vody. Tolik vody spotřebuje člověk za 14 let a proto je nutné na tuto skutečnost upozornit, zvláště nyní, když se téměř celý svět potýká s nedostatkem pitné vody. Vlivem dlouho trvajícího teplého počasí a malého množství srážek ubývá přirozených zdrojů vody. Ztrácí se spodní voda a lidem vysychají studny. Řešením je tyto zbývající zdroje vody chránit, proto použitý olej nevylévejte do dřezu ani do záchodu ale do PET lahví, které uzavřete a vyhodíte do popelnice s běžným odpadem.

Dalším problémem je také to, že nánosy ztuhlého tuku ucpávají kanalizaci, což pak způsobuje nízkou průtočnost a může dojít až k ucpání, nehledě na to, že tento odpad chutná potkanům, a tím jim vlastně pomáháme se přemnožit. Proto vzniklo například v Praze dvacet sběrných dvorů, kam obyvatelé mohou odevzdávat použitý olej. Tato služba je zdarma a Pražané ji hojně využívají. Oleje a tuky plní do plastových lahví a ty jednoduše na určeném místě vyhodí.

Zdroj: Shutterstock.com O nakládání s oleji a tuky musí dbát také restaurace, školní jídelny, nemocniční kuchyně, zkrátka všechny provozovny, kde se vaří. Tyto provozovny musí mít uzavřenou smlouvu s některou svozovou společností, která jim za úplatu odvoz gastro odpadu zajistí. Tento odpad je následně zpracován, vyčištěn a znovu je z něj cenná surovina, která se používá v široké škále produktů a služeb.

Přírodu je třeba chránit, ona to sama nedokáže a jejím největším nepřítelem jsme právě my lidé. Příště tedy, až budete vařit, vzpomeňte si na tento článek a olej vyhoďte způsobem, který jsme popsali výše.

Autor:
Publikováno: 3. 2. 2021 17:19 Nahlásit obsah