Řezy Čum na drát vás překvapí po rozkrojení. Vyzkoušejte recept

Řezy Čum na drát vás překvapí po rozkrojení. Vyzkoušejte recept Zdroj: Shutterstock

Čum na drát je moučník s velmi zvláštním názvem. Když jej vyzkoušíte upéct, rozhodně nebudete litovat. Přinášíme osvědčený recept na čum na drát, který je výborný zvláště ke kávě. Zaručujeme, že když tento moučník po upečení rozkrojíte, opravdu budete “čumět na drát”, jak výborně vypadá.

Řezy ČUM na drát: Proč mají takový název?

Rčení “čučet na drát” používáme často tehdy, když reagujeme na něco zvláštního či neobvyklého, co nás vyvedlo z míry nebo překvapilo. Řezy ČUM na drát jsou také jedním velkým překvapením. Z jakého důvodu?

Čum na drát se připravuje pouze z jednoho těsta. Po upečení a rozkrojení vás ovšem tento moučník mile překvapí. Vypadá totiž, jako kdybyste jej připravovali z několika vrstev nebo jako kdyby měl speciální náplň. Zaručujeme tedy, že v momentě, kdy řezy ČUM na drát rozkrojíte, budete opravdu “čučet na drát”.

Recept na čum na drát - základní ingredience na těsto

  • 5 kusů vajec
  • 125 gramů moučkového cukru
  • 125 gramů rozpuštěného a zchladlého másla
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů mletého máku
  • 500 mililitrů polotučného mléka
  • špetka soli

Příprava těsta na řez ČUM na drát krok za krokem

1. Oddělte žloutky od bílků.

2. Dejte do mísy žloutky s moučkovým cukrem a vyšlehejte je pomocí elektrického šlehače do pěny.

3. Za stálého šlehání přilévejte zchladlé máslo a šlehejte dalším 5 minut.

4. Do vyšlehané směsi žloutků, cukru a másla jemně vařečkou vmíchejte mouku, mletý mák a přilijte mléko. 

5. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který na závěr vmíchejte do makového těsta. Výsledné těsto bude konzistencí velmi řídké.

Zdroj: Shutterstock

Jak na pečení moučníku čum na drát

Máte hotové těsto na moučník ČUM na drát? V dalším kroku si připravte menší obdélníkovou hlubokou formu (například 20x25 cm), kterou vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem. 

Těsto na čum na drát následně vylijte do připravené formy. Moučník vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia a pečte zhruba 60 minut. Po upečení nechte čum na drát vychladnout a poté krájejte na kousky. Před servírováním můžete tento moučník ještě jemně poprášit moučkovým cukrem.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com
Autor:
Publikováno: 10. 3. 2023 09:06 Nahlásit obsah