Slaný karamel z 6 ingrediencí, který zůstane stále tekutý: Tento jednoduchý recept chutná v dezertech nebo jen tak

Slaný karamel z 6 ingrediencí, který zůstane stále tekutý: Tento jednoduchý recept chutná v dezertech nebo jen tak Zdroj: Shutterstock

Zajímá vás jak na domácí slaný karamel? Máme pro vás velmi jednoduchý recept z 6 ingrediencí. Podle něj si snadno uděláte delikátní tekutý karamel slané chuti, který neztuhne a který bude stále připomínat karamelovou omáčku. Jak tedy postupovat?

Domácí slaný karamel má spoustu využití

Recept na slaný karamel z 6 ingrediencí, který si stále zachovává tekutou konzistenci, je velmi snadný na přípravu. Ta vám zabere maximálně 20 minut čistého času. Poté již můžete hotový slaný karamel zužitkovat podle své libosti.

Domácí slaný karamel je velká dobrota, smlsnout si na něj proto můžete jen tak. Jaké je jeho další použití? Slaný karamel tvoří dokonalé spojení se zmrzlinou, vhod vám přijde také jako poleva na cheesecaky a dorty. Slaný karamel dále patří jako součást náplně například do makronek, větrníků nebo tartaletek. 

Zdroj: Shutterstock Recept na slaný karamel: Připravte si 6 základních ingrediencí

Abyste se mohli pustit do přípravy domácího slaného karamelu, který si i po vychladnutí zachová tekutou konzistenci, připravte si v prvé řadě těchto 6 ingrediencí:

✓ 207 gramů cukru krystalu

✓ 120 mililitrů vody

✓ 120 mililitrů 33% smetany ke šlehání

✓ 56 gramů másla

✓ 0,5 až 1 čajovou lžičku mořské soli

Zdroj: Shutterstock Příprava slaného karamelu krok za krokem

1. V hrnci nejprve smíchejte vodu s cukrem. Tuto směs vařte na mírném plamenu 3 až 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí.

2. Poté, co se cukr rozpustí, do směsi přidejte máslo. Na středním plamenu přiveďte za stálého šlehání tuto směs k varu. Následně tento základ vařte zhruba 10 minut nebo o něco déle dál, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Během tohoto kroku již směs nemíchejte.

3. Jakmile základ na slaný karamel dosáhne zlatohnědé barvy, odstavte jej, přidejte do něj smetanu ke šlehání a vše dobře promíchejte metličkou. Buďte velmi opatrní, karamel může během nalití smetany zasyčet a vybublat. 

4. Na závěr do karamelu vmíchejte mořskou sůl. Domácí slaný karamel důkladně prošlehejte a nechte jej vychladnout. Hotový slaný karamel skladujte v chladu v uzavíratelných skleněných nádobách. V lednici vám vydrží až dva týdny.

Zdroj: Bakerbynature.com

Autor:
Publikováno: 12. 10. 2021 10:15 Nahlásit obsah