Není banán jako banán. Které kupovat a kterým se raději vyhnout?

Není banán jako banán. Které kupovat a kterým se raději vyhnout? Zdroj: Shutterstock.com

Určitě to znáte, stojíte před regálem s banány a přemýšlíte, jaký koupit. Bude lepší ten hodně zralý, nebo raději ten zelený, ale co když bude lepší ten pěkně žlutý? V článku vám odhalíme, které jsou ty nejlepší a které raději nikdy nekupujte.

Tak jako s každým ovocem, tak i banány má rád někdo hodně zralé, jiný dává přednost těm ještě zeleným s nadějí, že mu doma déle vydrží a postupně dozrají, ale většina z nás kupuje ty zářivě žluté. Banány k nám do Česka musejí urazit velmi dlouhou cestu, než se dostanou na pulty obchodů a následně k nám domů. Není tajemstvím, že se sklízejí úplně zelené a cestou dozrávají. A jaké banány jsou vlastně pro naše tělo ty nejvhodnější?

Zdroj: Shutterstock.com Banány sice cestou dozrají, jenže nemění se jenom jejich zbarvení, ale i nutriční hodnota. Čím je banán zralejší, tím je sladší, proto pokud potřebujete doplnit rychle cukry, například po tréninku či jiné fyzické zátěži, sáhněte po těch nahnědlých - ty obsahují nejvíce cukru. Obecně lidé přezrálé banány s hnědými fleky moc nemusí, ale to je škoda, protože nahnědlá slupka produkuje tzv. TNF neboli Tumor necrosis factor. A co to pro nás znamená? Je to látka, která bojuje s rakovinou a abnormálními buňkami. Takže čím zralejší a tmavší banán sníte, tím více svému tělu pomáháte bojovat proti rakovině. Jak dále vědci zjistili, přezrálé banány posilují vaši imunitu až osmkrát více než ty žluté.

Tak až půjdete příště nakupovat, dejte raději přednost těm zralejším banánům, nebo ty méně zralé nechejte doma náležitě dozrát. Dávejte si však pozor a vyhněte se banánům, které jsou celé hnědé, změklé nebo dokonce začínají téct. Takové raději nikdy nejezte.

Autor:
Publikováno: 1. 10. 2018 13:00 Nahlásit obsah