Nezdravá jídla, o kterých si myslíte, že jsou zdravá

Nezdravá jídla, o kterých si myslíte, že jsou zdravá Zdroj: Shutterstock

I když si myslíte, že jíte předpisově a ve svém jídelníčku máte zařazena pouze zdravá jídla, opak může být pravdou. Potraviny, které se prvoplánově tváří jako zdravé, totiž vůbec vašemu zdraví prospívat nemusí. V jakých případech byste tedy měli zpozornět?

Popcorn z mikrovlnky

Máte za to, že popcorn z mikrovlnné trouby je nízkokalorickou svačinkou, která v sobě zahrnuje vysoký podíl vlákniny? Pokud si popcorn připravujete přímo ve speciálních sáčcích, které tomuto pokrmu dodávají třeba máslovou nebo sýrovou příchuť, mějte se na pozoru. 

V květnu roku 2015 vyšla v časopise Environmental Health Perspectives studie, kterou sepsali španělští vědci s podporou Národního institutu zdraví, v níž se zaměřují na toxické perfluorované látky (PFC). Právě s těmito pro lidský organismus nebezpečnými látkami se můžete setkat v sáčcích na popcorn, ale také v obalech na pizzu.

Podle některých studií mají perfluorované látky (PFC) velmi negativní dopad na lidské zdraví. Podílí se dokonce na vzniku rakoviny, u těhotných žen mohou způsobit poškození plodu.

Zdroj: Shutterstock

100% ovocná šťáva

Nejde pouze o 100% ovocný džus, který si přinesete domů z obchodu. I když se na první pohled zdravě tváří také čerstvá ovocná šťáva z odšťavňovače, pitím této tekutiny pro své zdraví příliš neuděláte.

Podle dietologů je čerstvá 100% ovocná šťáva pro váš organismus o něco větším přínosem nežli cukrová voda. Džusy a ovocné šťávy jsou velmi kalorické, snadno se po nich přibírá a jejich časté pití může vést, vzhledem k jejich vysokému podílu cukru, až ke vzniku diabetu druhého typu.  

Pokud můžete, nepijte džusy, ale konzumujte přímo celé ovoce. Při procesu odšťavňování je totiž s dužinou odstraněna tolik prospěšná vláknina, která mimo jiné pomáhá zpomalit vstřebávání přirozeně se vyskytujících cukrů obsažených v celém ovoci. 

Multivitamíny

Myslíte si, že když každý den jíte vitamínové doplňky, děláte něco víc pro své zdraví? Měli byste si nejprve prostudovat jejich přesné složení. Poslední vědecké studie totiž dokažují, že zvláště přemíra konzumace betakarotenu, vitaminu E a vitaminu A může vážně poškodit vaše zdraví.

Klíčem úspěchu k tomu, abyste svému tělu dodali dostatečné množství vitaminů a minerálů, je jíst vyváženou a pestrou stravu. Zdravé potraviny navíc obsahují spoustu bioaktivních látek a vlákniny, které ve vitaminových preparátech nikdy nenajdete.

Zdroj: Shutterstock

Jogurová poleva

Máte rádi pufované rýžové chlebíčky s jogurtovou polevou? Pak vězte, že tato sladká poleva má s jogurtem pramálo společného. Jogurt je v ní pouze zlomkovou příměsí. Pokud chcete pro své tělo udělat víc, dejte si raději k svačině suchý rýžový chlebíček spolu s bílým jogurtem a ovocem.

Nízkotučné mléčné výrobky

Že jsou mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku superzdravé? Nenechte se mýlit a v obchodě raději sáhněte po plnohodnotných jogurtech či kefírech. Pokud má mléčný výrobek nižší podíl tuku, často ztrácí chuť - aby se chuť do výrobku opět dostala, někteří výrobci do něj přidávají další ingredience: zejména cukr, mouku, zahušťovadla a sůl.

Studie společnosti CBS News navíc ukázala, že lidé, kteří konzumovali mléčné výrobky s plným obsahem tuku, měli o 46 procent nižší riziko vzniku cukrovky nežli lidé konzumující pouze nízkotučné mléčné výrobky. 

Autor:
Publikováno: 8. 9. 2021 15:30 Nahlásit obsah