Symptomy, které signalizují onemocnění či poškození jater

Symptomy, které signalizují onemocnění či poškození jater Zdroj: Shutterstock

Játra patří k nejdůležitějším orgánům v celém lidském těle. Jejich úkolem je detoxikace organismu, a přestože je jejich funkce nesmírně důležitá, málokdo se jejich zdravím zabývá.

Poškození či onemocnění jater vede k závažným zdravotním problémům, naštěstí nás dokáže naše tělo včas varovat a upozornit, že je něco v nepořádku. Jaké signály tedy tělo vysílá, aby nám dalo na vědomost, že jsou naše játra v ohrožení?

Únava

Říká se, že prvotním příznakem potíží s játry je únava. Ta se může dostavit náhle, ale dokonce může přijít postupně a přetrvávat. Pokud se tedy u vás objevuje únava ba dokonce až malátnost, návštěvu svého lékaře neoddalujte.

Žlutý nádech pokožky

Kromě nažloutlé pokožky se mohou objevit i žlutě zbarvená oční bělma – je to způsobeno žlučovým barvivem bilirubinem, jehož hladina v krvi se zvýšila a právě to značí přetížení jater. Jestliže i vaše moč v průběhu dne má velmi tmavě žlutou barvu, je to jasným signálem poškození jater.

Svědění

V tomto případě máme na mysli svědění celého těla bez jakékoliv vyrážky. Játra jsou jakýmsi filtrem, který odbourává škodlivé toxiny z těla ven a pokud k tomuto odplavení nedojde, toxiny se ukládají do kůže, což způsobuje právě ono nepříjemné svědění. Zdroj: Shutterstock

Nafouknuté břicho

Jak je možné, že hubení lidé mají nafouklé břicho a v některých případech až do obřích rozměrů? Je to důsledkem zvětšení jater a výskytem tekutiny v břiše. Tyto příznaky bývají často doprovázeny bolestmi v této oblasti, průjmy anebo zácpou.

Psychické problémy

Tento symptom se projevuje ve chvíli, kdy je poškození jater již v pokročilém stádiu. Psychické problémy se zejména projevují ztrátou prostorového vidění, agresivitou a podobnými negativními vlastnostmi. Jak jsme psali výše, játra nejsou schopny odbourávat toxiny, které se v tomto stavu dostávají až do mozku, který napadají.

Zvracení krve

V tomto případě se jedná o velmi závažný symptom, který je zapotřebí řešit neprodleně. Jakmile člověk začne zvracet krev, pravděpodobně došlo ke krvácení jícnových varixů, což je stav, který člověka ohrožuje na životě.

Těmito příznaky nejčastěji trpí lidé, kteří konzumují větší množství alkoholu, drog nebo léků. Jestliže jste některý z výše uvedených symptomů na sobě zaznamenali a je u vás podezření na onemocnění jater, navštivte svého lékaře co nejdříve a se svými obavami se mu svěřte.

Autor:
Publikováno: 3. 3. 2021 14:36 Nahlásit obsah