Sedmero možných příčin toho, proč jste stále unavená

Sedmero možných příčin toho, proč jste stále unavená Zdroj: Shutterstock

Je zcela běžné, že se po celém dnu ve škole nebo v práci cítíte vyčerpaná. Pokud jste ale bez energie delší dobu, raději zbystřete. Únava a celkové vyčerpání totiž mohou být projevem vážnějšího onemocnění.

Snížená funkce štítné žlázy

Snížená funkce štítné žlázy neboli hypotyreóza může být jednou z příčin vaší nekonečné únavy. Pokud vaše štítná žláza nepracuje tak, jak má, kromě únavy můžete pociťovat bolest svalů, depresi i nárůst tělesné hmotnosti. Toto onemocnění lékaři zpravidla poznají podle krevních testů.

Cukrovka

Trvalý pocit únavy může být také jedním z prvních příznaků toho, že trpíte cukrovkou. Mezi další příznaky cukrovky pak patří výrazný pocit žízně, časté močení, hlad a úbytek hmotnosti.

Chudokrevnost

Chudokrevnost neboli anémie bývá nejčastější příčinou déletrvající únavy. Anémie vzniká v důsledku nedostatku železa, vitaminu B23 a kyseliny listové. Při anémii tělo trpí nedostatkem červených krvinek, v důsledku čehož má krev sníženou schopnost dodávat tkáním kyslík.

Zdroj: Shutterstock

Deprese

Právě depresivní lidé často trpí ztrátou energie a velkou únavou. Deprese se mohou projevovat i dalšími způsoby, a to pocity smutku a beznaděje, nespavostí, ztrátou koncetrace nebo problémy s pamětí.

Spánková apnoe

O spánkové apnoe se začalo otevřeně mluvit až v poslední době. Jde o poměrně vážnou poruchu spánku - člověk během spánku několikrát za noc přestane na několik sekund dýchat. Po této dechové pauze se následně probudí (jde o mikroprobuzení) a jeho dech se  opět obnoví.

Lidé, kteří mají tuto poruchu spánku, často trpí velkou únavou, jsou přes den velmi ospalí, trpí bolestmi hlavy, mají problém s udržením pozornosti a jsou podráždění.

Zdroj: Shutterstock

Potravinová alergie a nesnášenlivost

Trpět alergií nebo nesnášenlivostí můžete na celou řadu potravin. K problematickým patří hlavně mléko, vejce, lepek, sója, ořechy, ryby nebo kakao. Toto onemocnění se kromě klasických příznaků, jako jsou problémy zažívacího traktu, projevuje právě slabostí a únavou.

Srdeční onemocnění

Únava a pocit vyčerpání po mírné fyzické námaze, jako je výšlap do schodů, může být také jedním z příznaků onemocnění srdce. 

Autor:
Publikováno: 18. 10. 2021 12:59 Nahlásit obsah