Citrónový koláč s jahodami

Citrónový koláč s jahodami Zdroj: Vitana

Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.

Ingredience:

Těsto na koláč:

  • 230 g hladké mouky 
  • 75 g cukru moučky 
  • 1 vanilkový cukr  
  • 150 g másla 
  • 1 vejce 
  • ½ balení kypřicího prášku s vinným kamenem

Citrónová náplň 

  • 100 g másla 
  • 125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů) 
  • 2 vejce 
  • 250 g mascarpone 
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 ks citrónového cukru  
  • 150 g cukru moučky 
  • 1 lžíce bramborového škrobu 

Šlehačková náplň:

  • 250 ml smetany 33% 
  • 1 ztužozač šlehačky  
  • 30 g cukru moučky 

Zdroj: Shutterstock.com

Postup: 

Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. 

Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm. Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.

Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.

Autor:
Publikováno: 24. 6. 2019 10:14 Nahlásit obsah