Recept na boží milosti ze šlehačky: Připravte si sladkou masopustní pochoutku

Recept na boží milosti ze šlehačky: Připravte si sladkou masopustní pochoutku Zdroj: Shutterstock

Boží milosti patří k tradičním masopustním pochoutkám. Pro naše předky byly boží milosti symbolem hojnosti. Chcete si toto sladké, smažené a lehce nafouklé pečivo připravit v období masopustu i vy? Vyzkoušejte boží milosti ze šlehačky podle receptu, kterým se řídily už naše prababičky.

Tradiční boží milosti: Připravovaly se nejen o masopustu

Boží milosti jsou křehké, sladké a lehce nafouklé. Díky své báječné chuti se vám takřka rozplynou na jazyku. Naši předkové považovali boží milosti za symbol hojnosti. Toto tradiční pečivo je totiž jak sladké, tak mastné. V současné době bychom jej označili spíš za kalorickou bombu.

Tradiční boží milosti představovaly vrcholně sváteční pochoutku. Připravovaly se nejen v období masopustu, ale také během Velikonoc. Například na Slovácku tvořily rovněž součást tradičního svatebního menu a na Horácku se smažily i na Vánoce.

Základní suroviny na boží milosti

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce rumu
  • 1 kelímek šlehačky
  • za nehet čerstvých kvasnic
  • špetka soli
  • olej nebo sádlo na smažení
  • vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení

Příprava božích milostí krok za krokem

Z polohrubé mouky, žloutků, rumu, šlehačky, kvasnic a soli vytvořte tužší těsto, které se konzistencí podobá nudlovému. Těsto na boží milosti zabalte do potravinové fólie a nechte do druhého dne odpočinout v lednici. Zajistíte tak, že vám začne tzv. lístkovat.

Následující den těsto na boží milosti rozválejte celkem na třikrát na placku tlustou zhruba 2 milimetry. Pomocí radýlka z něj dle libosti tvarujte obdélníčky, čtverečky či trojúhelníčky, které radýlkem nařízněte také uprostřed.

Boží milosti smažte do zlatova na rozpáleném oleji nebo sádle, ve kterém musí plavat. Důležité je, aby se během smažení nafoukly - jestli se to nedaří, přiklopte je na několik sekund pokličkou. 

Po usmažení boží milosti osušte ideálně pomocí papírového ubrousku. Ještě za tepla je obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru. Poté si na tomto báječném masopustním pečivu můžete již dle libosti pochutnávat.

Tradiční boží milosti mají několik obměn

Kromě klasického receptu na boží milosti se můžete setkat i s několika obměnami. Někdo v receptu nahrazuje šlehačku zakysanou smetanou. Naleznete také recepty, jejichž součástí je pivo nebo bílé víno. Který recept na boží milosti máte nejraději vy?

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com, Makova-panenka.cz

Autor:
Publikováno: 28. 1. 2022 09:50 Nahlásit obsah