Nejkřupavější a nejlepší domácí rohlíky, které budou chutnat všem

Nejkřupavější a nejlepší domácí rohlíky, které budou chutnat všem Zdroj: Shutterstock

Už vás unavuje to, že si domů přinesete z obchodu rohlíky a ty jsou buď gumové, nebo tvrdé, že se nedají vůbec jíst? Nezoufejte! Máme pro vás tento jedinečný a jednoduchý recept na domácí křupavé rohlíčky.

5 Hodnoceno:  1 x
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 150 minut
Počet porcí: 6

Ingredience

1 ½ lžičky sušeného droždí, nebo ½ kostky čerstvého droždí
Hladká mouka 500 g
Olej 3 lžíce
Sůl 1 lžička
Cukr špetka
Mléko 250 ml
Vejce 2 ks

Postup přípravy

1.

Z vlažného mléka, droždí a cukru si připravte kvásek, poté k němu přidejte ostatní suroviny a vypracujte klasické kynuté těsto (můžete i v pekárně). Po vykynutí jej na pomoučeném vále ještě jednou důkladně propracujte. Pokud se vám lepí, přidejte trochu mouky. Poté začněte tvarovat vaše rohlíky.

2.

1. způsob Těsto na vále rozdělíte na 15 stejných bochánků, které necháte ještě 10 minut vykynout. Následně z nich vyválejte oválné placky. Levou rukou uchopte spodní okraj oválu a pravou dlaní stáčejte jeho vrchní okraj do tvaru rohlíku. Při stáčení potahujte levou rukou placku směrem dolů, tím se placka protahuje a rohlík má lepší vinutí. Po zamotání ještě rohlík opatrně uválejte.

3.

2. způsob Těsto rozdělte na 4 díly a z každého vyválejte kruh. Nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na trojúhelníky. Horní cípy zahněte k sobě a smotejte směrem ke spodnímu cípu. Po zamotání opět opatrně uválejte. Tímto způsobem můžete zamotat i plněné rohlíky, kdy horní cípy překryjí náplň, která díky tomu při pečení nevyteče.

4.

Takto připravené rohlíky dejte na plech vyložený pečicím papírem vždy cípem dolů, aby se při pečení rohlík neotevřel. Nechte je ještě asi 35 minut pod utěrkou kynout. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem nebo jenom žloutkem, můžete posypat semínky, mákem, hrubou solí nebo kmínem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180-220°C asi 10 minut, poté teplotu stáhněte na 170°C a pečte do zlatova.

5.

Tyto křupavé a teplé rohlíky vám budou určitě moc chutnat. Přejeme dobrou chuť!

Autor:
Publikováno: 8. 7. 2021 13:00 Nahlásit obsah