Plněné zelné listy mletým masem a rýží. Staročeský recept, který vymyslely naše prababičky

Plněné zelné listy mletým masem a rýží. Staročeský recept, který vymyslely naše prababičky Zdroj: Shutterstock.com

Vyzkoušeli jste už někdy plněné hlávkové zelí mletým masem a rýží? Přinášíme vám totiž jeden prastarý český recept, který znaly ještě naše prababičky, a vy si jej dnes můžete vyzkoušet taky.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 6

Ingredience

Kysané zelí
Sůl, pepř a sladká paprika
Vejce 2 ks
Mleté vepřové maso 2 kg
Větší hlávky zelí 2 ks
Předvařená rýže 2 kg

Postup přípravy

1.

Maso dochuťte solí, pepřem a sladkou červenou paprikou, přidejte předvařenou rýži, vejce a vše promíchejte.

2.

Jakmile budete mít náplň hotovou, připravte si zelí. Celou hlávku zelí ponořte na pár minut do vroucí vody, aby změklo. Následně postupně odlupujte celé listy, které vložíte opět do vroucí vody a povaříte přibližně 2 minuty.

3.

Uvařené listy poté začněte plnit masovo-rýžovou směsí (do každého listu dejte 1,5-2 lžíce směsi a zarolujte).

4.

Na dno hrnce dejte kysané zelí, na které následně vyskládejte plněné zelné listy jeden vedle druhého, aby na sobě byly namáčknuté.

5.

Zalijte je vodou a vařte přibližně 10 minut. Následně vše můžete ještě nechat v troubě dojít.

Autor:
Publikováno: 18. 9. 2022 14:17 Nahlásit obsah