Recept na pampeliškový med: Připravte si jarní klasiku, kterou milujeme od dětství

Na louku plnou zářivě žlutých pampeliškových květů je nejen pěkný pohled. Rozkvetlé pampelišky můžete zpracovat v kuchyni a udělat tak zároveň něco pro zdraví celé své rodiny. Uvařte si pampeliškový med. Tuto klasiku, která má blahodárné účinky na lidské zdraví, si připravujeme v Česku již po generace.
Suroviny na pampeliškový med
- 200 kusů rozkvetlých pampelišek (žlutých hlaviček)
- 1 kilogram cukru krystalu
- 1 litr čisté vody
- 1 citron v bio kvalitě
Příprava pampeliškového medu krok za krokem
1. Vodu svařte a nechte vychladnout.
2. Do vody posléze namočte pampelišky s nakrájeným citrónem (bez pecek), tuto směs v míse zatěžkejte talířkem a nechte macerovat 24 hodin.
4 Hotový pampeliškový med plňte ještě za horka do čistých zavařovacích sklenic, které následně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto je nechte na kuchyňské lince do druhého dne. Poté můžete sklenice s pampeliškovým medem obrátit a schovat je do potravinové skříně, spižírny nebo sklepa.
Tipy, jak používat pampeliškový med
Pampeliškový med můžete jíst jenom tak, tradičně se používá také k dochucování čaje. Dát si jej rovněž můžete na chleba s máslem nebo na palačinky či lívanečky. Pampeliškový med lze využít i jako sladidlo při pečení moučníků – skvělý ja například v sušenkách či muffinech, kterým dodá jedinečnou chuť.
Zdravotní účinky pampeliškového medu

Aby pampeliškový med účinkoval na vaše zdraví opravdu blahodárně, sbírejte rozkvetlé pampelišky na čistých místech, která nepřišla do styku se škodlivými látkami. Pampeliška coby bylinka prospívá lidskému zdraví hned několika způsoby.