Zdravé recepty z dýně hokaido: Vyzkoušejte bramborovou dýňovou kaši, dýňové placky a dýňový džem

K nejoblíbenějším podzimním plodům jednoznačně patří dýně hokaido. Nejen, že má příjemnou chuť a obsahuje značné množství vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Tento druh dýně má také různorodé využití. Máme pro vás ochutnávku zdravých receptů z dýně hokaido, které si doma můžete připravit i vy.
Loupat dýni hokaido, nebo ne?
Jak poznáte dýni hokaido? Tato dýně má kulatý tvar s mírně zploštělým spodním koncem. Když je hokaido zralá, její pevná a hladká slupka má sytě oranžovou barvu a sytě oranžová je také její dužina.
Snad každého zajímá, zda se dýně hokaido před vařením loupe, nebo nikoliv. V případě dýně hokaido však odstraňování slupky není nutné. Stačí tedy, když slupku důkladně omyjete kartáčkem, protože během vaření perfektně změkne a v připraveném pokrmu si jí prakticky nevšimnete. Při porcování dýně hokaido samozřejmě nezapomeňte odstranit semena a vlákna, ze slupky můžete případně odkrojit také defekty a fleky.
Tipy na recepty z dýně hokaido

Z královny podzimu, dýně hokaido si můžete připravit spoustu rozmanitých zdravých receptů. A to nejen tolik oblíbenou dýňovou polévku. Vyzkoušejte například bramborovo dýňovou kaši, dýňové placky nebo dýňový džem.
Bramborovo dýňová kaše
Tento jednoduchý recept z dýně hokaido si doslova zamilujete. Povařte společně v osolené vodě dva díly na kostičky nakrájených brambor a jeden díl dýně hokaido. Když jsou brambory a dýně měkké, slijte vodu, přidejte několik plátků másla a s pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou bramborovo dýňovou kaši, kterou můžete ještě dodatečně dosolit.
Dýňové placky
Ingredience:
- 400 gramů strouhané dýně hokaido
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce solamylu
- 50 mililitrů mléka
- 1 lžíce sekané petrželky kudrnky
Postup:
Všechny přísady smíchejte dohromady. Na rozpálené pánvi, na kterou jste přidali několik kapek oleje, smažte z obou stran malé dýňové placičky.
Džem z dýně hokaido

Ingredience:
- 2 kilogramy dýně hokaido
- 1 kilogram cukru
- čerstvá šťáva z 5 pomerančů
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 5 lžic medu
Postup:
Očištěné hokaido dejte vařit i s kůrou. Po změknutí dýni rozmixujte do hladka, přidejte šťávu z pomerančů, cukr, med a zázvor a vařte dalších 15 minut. Základ na dýňový džem ještě propasírujte. Hotový džem z dýně hokaido plňte do čistých sklenic a následně zavařte.
Zdroj: Zahrada-centrum.cz, iReceptar.cz, Facebook | Recepty všeho druhu