7 věcí, které ničí klouby a způsobují vážně bolestivé záněty

Bolest kloubů je jednou z nejčastějších a nejbolestivějších onemocnění. Postihuje nejenom aktivní sportovce a starší lidi, ale také mladší generaci.
Takzvaná revmatoidní artritida se dělí na zánětlivé a nezánětlivé onemocnění kloubů, přičemž je častější právě ta nezánětlivá. Vyskytuje se hlavně u žen středního věku a lze mu předcházet hlavně správným výběrem potravin.
Trans mastné kyseliny
Jsou to vlastně tuky, které se vyrábějí ztužováním, a tím jsou snadno roztíratelné. Vyskytují se hlavně v potravinách, jako jsou margaríny, sušenky a výrobky s dlouhou trvanlivostí.
Cukry neboli rafinované sacharidy
Nadváha našim kloubům také velmi škodí a to jde ruku v ruce s konzumací nadměrného množství cukru. Ten najdete bohužel ve většině výrobků, ale také je obsažen v potravinách, které na první pohled cukr neobsahují jako třeba bílé pečivo, nízkokalorický jogurt, těstoviny nebo pizza.
AGE produkty
Velkou pozornost věnujte také potravinám, které se zpracovávají při vysokých teplotách jako třeba grilování, pečení či fritování. Tento proces úpravy potravin uvolňuje produkt AGE, který vyvolává záněty. Najdete jej také v bílé rýži, hranolkách a bílém pečivu.