Nejbizarnější a nejděsivější čínské jídlo: Polévka z hadího masa a celého škorpióna

Nejbizarnější a nejděsivější čínské jídlo: Polévka z hadího masa a celého škorpióna Zdroj: Shutterstock

Čína je proslulá tradičními jídly s velmi zvláštním složením. Při konzumaci tradiční polévky v čínské provincii Guangdong však zaručeně dostanete strach. Základ tohoto bizarního a děsivého pokrmu totiž tvoří maso z vodního hada a celý škorpión.

Škorpión v polévce? Rozhodně nejde o čínský mainstream

Hmyz se stal součástí tradiční čínské kuchyně už dávno předtím, než západní svět uznal jeho výživovou hodnotu. Takový škorpión jako součást jídelníčku je už ale jiný level a ani v Číně se neřadí k běžnému mainstreamu.

Na severu Číny se například setkáte s grilovanými škorpióny napíchanými na špízy, které jsou na trzích k dostání jako pouliční jídlo. To v provincii Guangdong na jihovýchodě Číny ze štírů vaří přímo polévku.

Polévka s hadím masem a štírem má údajné detoxikační vlastnosti

V polévce zvané Xiezi Tang (蝎子汤) se konkrétně nacházejí kousky vepřového a hadího masa a směs koření. Její hlavní složkou je celý škorpión. Navzdory toxickému jedu, který štír obsahuje, je tento pokrm považován za detoxikační záležitost.

Číňané věří tomu, že polévka z hadího masa a štíra příznivě působí na lidské zdraví. Vyzdvihují ji s ohledem na to, že údajně léčí artritidu, udržuje zdravou pokožku, zlepšuje krevní oběh a snižuje vysoký krevní tlak.

Před vařením je třeba ze škorpióna odstranit jed

Polévka z hadího masa a škorpióna patří k tradičním jídlům čínské provincie Guangdong, přesto ji nenajdete na všech jídelních lístcích místních restaurací. Tento pokrm totiž dokáže připravit pouze zkušený kuchař, který ví, jak před vařením ze škorpióna odstranit jed, aby následovně nedošlo k otravě hostů.

Následně se kousky masa z vodního hada a vepřového masa dusí ve vodě spolu s celým štírem, česnekem, zázvorem, zeleninou a kořením zhruba tři hodiny. Po uplynutí této doby je již polévka vhodná k servírování. Technicky vzato, štír již není určený ke konzumaci, protože se všechny jeho údajné léčivé látky uvolnily do polévky. Jak uvedl majitel jedné z čínských restaurací pro portál Radii China, většina lidí se přesto pokouší štíra sníst.

Zdroj: Radiichina.com
Autor:
Publikováno: 25. 2. 2022 11:00 Nahlásit obsah