Nejlepší domácí sekaná: Jaký zvolit recept a jak ji péct, aby nepopraskala
Domácí sekaná je jedinečný pokrm z mletého masa, který jistě zbožňuje celá vaše rodina. Nejlepší sekanou jako od babičky si můžete dopřávat za tepla s bramborem nebo za studena s chlebem. Chcete si připravit tu nejlepší sekanou na světě? Máme pro vás skvělý recept a také vám poradíme, jak sekanou péct, aby nepopraskala a měla křupavou kůrčičku.
Základem nejlepší sekané je správně vybrané maso
Chcete, abyste si na domácí sekané opravdu dobře pochutnali? V tom případě si dejte záležet na výběru masa. Domácí sekaná je nejlepší z kombinace dvou třetin mletého hovězího a jedné třetiny mletého tučného vepřového masa. Některým však chutná také kombinace jedné poloviny mletého hovězího a jedné poloviny mletého vepřového.
Jestliže preferujete kvalitu, nekupujte v obchodě přímo hotové mleté maso na sekanou. Kombinaci hovězího a vepřového masa si raději nechte na vlastní oči namlít v řeznictví, nebo - pokud máte mlýnek na maso - rovnou u sebe doma.
Proč je obsah tuku v sekané tak důležitý? Jestliže bude sekaná obsahovat alespoň třetinu tučného vepřového masa, bude nejen skvěle držet pohromadě. Hotová domácí sekaná bude vynikat šťavnatostí a skvělou chutí.
Nejlepší recept na domácí sekanou
Ingredience:
- 1 kilogram míchaného mletého masa (hovězího a vepřového)
- 2 rohlíky starší 1 den
- 2 vejce
- 2 kusy menší cibule nakrájené nadrobno
- 4 stroužky propasírovaného česneku
- sůl, mletý pepř, mletý kmín a drcená majoránka na dochucení
- mléko
- strouhanka dle potřeby
Postup:
1. Nakrájejte na kostičky rohlíky a zalijte je mlékem, které by se do nich mělo vsáknout.
2. Následně v misce smíchejte mleté maso s namočenými rohlíky, vejci, cibulí a česnekem. Tuto směs dle chuti osolte, opepřete a přidejte do ní kmín a majoránku.
3. Pokud vám přijde základ na domácí sekanou řídký, nastavte jej strouhankou. Základem je, abyste sekanou hnětli čistýma rukama. Ve výsledku by měla držet při sobě a všechny její ingredience by se tedy v ní měly dokonale propojit.
Tip: Do základu na sekanou můžete vmíchat také kostičky slaniny nebo strouhaný tvrdý sýr. Výborná je také domácí sekaná, v níž necháte zapéct předem vařená celá vejce.
Jak péct sekanou, aby nepopraskala
Máte směs na sekanou hotovou? V tom případě si připravte plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem, na kterém sekanou vytvarujte rukama do tvaru šišky. Sekanou, kterou můžete trochu podlít vodou, pečte do zlatova v troubě předehřáté na 180 až 200 °C. Přesná doba pečení se přitom liší od velikosti sekané.
Zdroj: Magazin.recepty.cz, Recepty.cz