Kosmatice: Smažené květy černého bezu, které chutnají nasladko i naslano

Kosmatice neboli smažené květenství černého bezu je vynikající sezonní záležitostí, kterou si letošní rok rozhodně nenechte ujít. Jelikož je již černý bez v plném rozkvětu, připravte si tuto staročeskou pochoutku, která vás osloví svou výjimečnou chutí. Jaký recept na kosmatice je ten nejlepší?
Květy černého bezu chutnají i smažené
Květenství černého bezu můžete využít na spoustu způsobů. Vynikající je bezový sirup, bezová limonáda, marmeláda z bezových květů i bezová zmrzlina. Za vyzkoušení stojí také smažené kosmatice, které patří k pokladům staročeské kuchyně.
Na přelomu jara a léta tyto smažené květy černého bezu každoročně připravovaly také naše babičky a prababičky. Pokud si letos chcete na smažených kosmaticích taktéž pochutnat, vyzkoušejte následující recept, který byste určitě našli i v kuchařce po své prababičce.
Recept na smažené květy černého bezu

Potřebujete:
- 2 vejce
- 1 hrnek polotučného mléka
- 3/4 hrnku hladké mouky
- špetku soli
- 10 květů černého bezu
- řepkový či slunečnicový olej na smažení
Postup:
1. Květy černého bezu omyjte pod tekoucí vodou a nechte oschnout.
2. Z vajec, mléka, hladké mouky a soli si připravte hladké těstíčko.
3. Uchopte květy černého bezu za stopku, namočte do těstíčka a přeneste do rozpáleného oleje na pánvi.
4. Až se jedna strana kosmatic usmaží, nůžkami odstřihněte stopku květenství a kosmatici obraťte.
5. Hotové staročeské kosmatice poznáte tak, že jsou na obou dvou stranách dozlatova usmažené.
Kosmatice nasladko i naslano

Smažené květenství černého bezu můžete jíst hned na dva způsoby. A to buď nasladko, nebo naslano. Chcete-li sladkou verzi, čerstvě usmažené květy černého bezu poprašte moučkovým cukrem nebo skořicovým cukrem. Potřít je také můžete medem.
Tip: Kosmatice jezte ihned po usmažení, zůstanou tak krásně křupavé.
Zdroj: Lidovky.cz, Recepty co vařily naše babičky | Facebook.com, Tyden.cz