Lahodná žemlovka z toastového chleba

Lahodná žemlovka z toastového chleba Zdroj: Shutterstock.com

Když se řekne žemlovka, každý z nás si představí křupavou a sladkou pochoutku obohacenou o lahodná jablíčka, rozinky a skořici. Je to oblíbený pokrm nejenom mezi dětmi, ale také dospělými.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 6

Ingredience

2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
Máslo
Vanilkový cukr
Mletá skořice
Cukr krupice nebo cukr krystal
Vejce 2 ks
1/2 l mléka
Jablka 5 ks
Nakrájený bílý toastový chléb

Postup přípravy

1.

Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte ji strouhankou či moukou.

2.

Jablka omyjte, důkladně oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

3.

Do misky vylijte ½ litru mléka a rozšlehejte v něm dva žloutky.

4.

Poté do této směsi namáčejte kousky toastového chleba a rychle je vyskládejte do zapékací mísy. Na ně pokládejte plátky jablek, které pocukrujte, přidejte skořici, vanilkový cukr a ořechy (můžete i rozinky).

5.

Na vrstvu jablek naneste opět vrstvu namočeného toastového chleba, který pokapejte rozpuštěným máslem a znovu vyskládejte vrstvu ochucených jablek.

6.

Žemlovku vrstvěte tak dlouho, dokud máte ingredience a tak, aby poslední vrstva byl toastový chleba.

7.

Na poslední vrstvu naneste na tenko nakrájené plátky másla a vložte žemlovku přibližně na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 150 – 180°C.

8.

V misce následně ušlehejte ze dvou bílků jemný a nadýchaný sníh.

9.

Jakmile se žemlovka upeče, vytáhněte ji z trouby a pokryjte ji vrstvou tohoto sněhu a ještě ji dalších 5 minut pečte dozlatova.

Autor:
Publikováno: 11. 6. 2018 09:17 Nahlásit obsah