Lahodná žemlovka z toastového chleba
Když se řekne žemlovka, každý z nás si představí křupavou a sladkou pochoutku obohacenou o lahodná jablíčka, rozinky a skořici. Je to oblíbený pokrm nejenom mezi dětmi, ale také dospělými.
Ingredience
Postup přípravy
Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte ji strouhankou či moukou.
Jablka omyjte, důkladně oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Do misky vylijte ½ litru mléka a rozšlehejte v něm dva žloutky.
Poté do této směsi namáčejte kousky toastového chleba a rychle je vyskládejte do zapékací mísy. Na ně pokládejte plátky jablek, které pocukrujte, přidejte skořici, vanilkový cukr a ořechy (můžete i rozinky).
Na vrstvu jablek naneste opět vrstvu namočeného toastového chleba, který pokapejte rozpuštěným máslem a znovu vyskládejte vrstvu ochucených jablek.
Žemlovku vrstvěte tak dlouho, dokud máte ingredience a tak, aby poslední vrstva byl toastový chleba.
Na poslední vrstvu naneste na tenko nakrájené plátky másla a vložte žemlovku přibližně na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 150 – 180°C.
V misce následně ušlehejte ze dvou bílků jemný a nadýchaný sníh.
Jakmile se žemlovka upeče, vytáhněte ji z trouby a pokryjte ji vrstvou tohoto sněhu a ještě ji dalších 5 minut pečte dozlatova.