Chyby, kterých se dopouštíte při nošení spodního prádla

Chyby, kterých se dopouštíte při nošení spodního prádla Zdroj: Shutterstock

Spodní prádlo si oblékáme každý den. Možná, že si říkáte, že jde o rutinní záležitost, kterou už máte v malíku. Jenže i při dennodenním nošení spodního prádla se můžete nevědomky dopustit chyb, které mohou nepříznivě ovlivnit vaše intimní zdraví. Čeho byste se tedy měla vyvarovat?

Nenosíte spodní prádlo z bavlny

Pokud jste si oblíbila spodní prádlo z hedvábí nebo syntetiky, je to velké minus pro vaše zdraví. Tyto textilie nejsou prodyšné a rády zadržují vlhkost, což může podpořit vznik kvasinkové nebo bakteriální infekce. Jestli ale na tomto materiálu stále trváte, alespoň vnitřní rozkrok u kalhotek by měl být z čisté bavlny. 

Upřednostňujete tanga

Máte-li bezchybnou postavu, tanga na vás můžou vypadat bezesporu skvěle, ale i tak se vystavujete vážným zdravotním rizikům. Na zadní-úzké straně tang totiž může ulpívat bakterie E.coli, která se nejčastěji vyskytuje v tlustém střevě. Při posunu kalhotek se tato bakterie může dostat do močového měchýře a způsobit tak nepříjemný zánět.

Zdroj: Shutterstock

Spíte ve spodním prádle

Gynekologové ženám doporučují, aby si spodní prádlo - a to ani kalhotky - nebraly během noci pod pyžama či noční košile a nechaly tak své "ženské já" volně dýchat. Toto doporučení se týká hlavně těch žen, které často trpí na kvasinkové infekce a vaginální záněty. Nošení spodního prádla 24 hodin denně 7 dní v týdnu riziko vzniku těchto nepříjemných onemocnění jenom zvyšuje.

Nenosíte spodní prádlo

Spát byste tedy měla bez spodního prádla, přes den ale na čisté kalhotky nikdy nezapomínejte. Je to nejen z toho důvodu, že svrchní oděv nosíte klidně několik dnů, čímž byste se vystavovala zbytečné infekci. Vašim intimním partiím by mohla uškodit i drsnější látka kalhot, v zimě byste zase riskovala prochladnutí.

Vaše kalhotky jsou příliš těsné a škrtí vás

Nenoste spodní prádlo, které je vám malé a škrtí vás. V případě kalhotek to platí dvojnásobně. Nejen že zářezy na vašich bocích a břichu vypadají nevzhledně, může jít i o vaše zdraví. Pod těsnými kalhotkami kůže nedýchá a více se potí, může dojít i k jejímu odření nebo zbytečnému podráždění. 

Spodní prádlo, které je příliš těsné a vyrobené z materiálu, který nedýchá, může být také spouštěčem bakteriální či kvasinkové infekce.

Zdroj: Shutterstock

Dáváte přednost barvám a prádlo perete v parfémovaných pracích prášcích

Máte ráda spodní prádlo různých barev? A zjišťovala jste si, přesně kterými barvivy je toto prádlo napuštěno? Mějte se na pozoru: Některá barviva mohou nejpříjemně podráždit vaši pokožku, a dokonce vyvolat i vaginální zánět. Proto raději dávejte přednost bílému spodnímu prádlu.

Opatrná byste měla být i v případě pracích prášků, kterými svoje spodní prádlo perete. Vyyhněte se parfemovaným pracím práškům a používejte raději jemnější přípravky. Svoje spodní prádlo klidně perte v pracích prášcích určených pro miminka.

Nepřevlékáte si spodní prádlo po cvičení

Že si po cvičení nepřevlékáte spodní prádlo? V tom případě děláte svému zdraví medvědí službu! Po sportování se určitě převlékněte do spodního prádla nového. Pro sport si navíc zvolte speciální podprsenku i kalhotky, které odvádí pot a mechanicky nedráždí kůži. Vhodné je pro vás bavlněné i speciální funkční prádlo.

Autor:
Publikováno: 26. 4. 2021 15:46 Nahlásit obsah