Mochyně peruánská vás dostane chutí i vysokým obsahem vitaminů a minerálů: Jakým způsobem si na ní pochutnáte?

Mochyně peruánská vás dostane chutí i vysokým obsahem vitaminů a minerálů: Jakým způsobem si na ní pochutnáte? Zdroj: Shutterstock.com

Mochyně peruánská se těší stále větší oblibě i v Česku. Pokud jste si tuto rostlinku původem z jižní Ameriky nevypěstovali doma, koncem léta ji seženete také v některých obchodech. Mochyni peruánskou poznáte podle plodů ve tvaru lampiónků, které v sobě skrývají sladko kyselé bobule. Pojídat je můžete samotné nebo si je přidávat třeba do jogurtu.

Jak poznáte, že je mochyně peruánská zralá? 

I když vás to možná na první pohled nenapadne, mochyně peruánská je rostlina, která je příbuzná s rajčaty nebo s lilkem. Ačkoli v domovské jižní Americe roste jako teplomilná trvalka, v našich zeměpisných šířkách ji můžete s ohledem na nižší teploty pěstovat spíš jako jednoletku.

Keřík mochyně peruánské vám udělá radost na zahradě na slunném stanovišti. Pěstovat ji můžete také v truhlíku na balkóně, který je obrácený směrem na jih. Plody mochyně přitom dozrávají od července až do prvních mrazíků. Zralou mochyni peruánskou poznáte tak, že její lampionek je žlutý (s mírným zeleným nádechem). Bobule uvnitř má žlutooranžovou barvu a průměr kolem 1,5 centimetru.

Zdroj: Shutterstock.com

Kdy mochyni peruánskou nejíst: Zelená bobule vám může přivodit otravu

Při sklizni mochyně peruánské se rozhodně neunáhlete. Její plody sbírejte až tehdy, kdy jsou skutečně zralé. Nikdy nekonzumujte mochyni, jejíž lampionek a bobule jsou ještě zelené. Přivodili byste si tím otravu. Zelené bobule jsou jedovaté proto, že ve zvýšeném množství obsahují toxin solanin. Ostatně stejně je tomu u zelených bobulí rajčat nebo brambor.

Mochyni peruánskou nezaměňujte za židovskou třešeň

Mochyni peruánskou navíc spousta lidí zaměňuje za mochyni židovskou, přezdívanou také jako židovskou třešeň. Bobule mochyně židovské jsou však jedovaté i tehdy, když dozrají. Tento druh mochyně však bezpečně poznáte podle velkých sytě oranžových až červených lampionků. Mochyně židovská proto bývá díky svému nádhernému vzhledu častou součástí suchých dekorativních vazeb.

Zdroj: Shutterstock.com

Zralé plody mochyně peruánské jsou superpotravinou: Z jakého důvodu?

Ačkoliv je mochyně peruánská příbuzná s rajčaty, má příjemnou sladko kyselou chuť. Bude se vám jíst dobře nejen samotná, ale může být chutnou součástí také nepečených dezertů nebo ovocných salátů. Mochyně peruánská je zkrátka zdravou svačinkou, která je nadupaná obrovským množstvím vitamínů, minerálů i dalších zdraví prospěšných látek.

Ve zralých plodech mochyně najdete konkrétně vitaminy C, K a E, dále beta karoten, thiamin, riboflavin a niacin. Mochyně peruánská je rovněž bohatá na sodík, draslík, zinek, železo, fosfor, vápník a hořčík. Najdete v ní také vlákninu, kyselinu listovou a vysoké množství antioxidantů.

Zdroj: Shutterstock.com Vzhledem ke svému složení zralá mochyně peruánská nabízí spoustu zdravotních benefitů. A to především:

  • posiluje imunitní systém
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • stabilizuje hladinu glukózy v krvi
  • přispívá k pocitu sytosti, a tím napomáhá hubnutí
  • podporuje správné fungování metabolismu
  • zlepšuje funkci ledvin a močového měchýře

Jakým způsobem mochyni peruánskou jíst? Samotnou i v ovocném salátu

Zralé plody mochyně peruánské můžete konzumovat libovolným způsobem. Nejlepší jsou jen tak samotné. Výtečně chutnají také ve snídaňových cereáliích, jogurtech, ovocných salátech nebo nepečených dezertech. Přidat je můžete také do smoothie.

Autor:
Publikováno: 15. 8. 2019 14:00 Nahlásit obsah