Jak poznat sladké a šťavnaté pomelo? V obchodě si všímejte hlavně jeho slupky
Kdo by nemiloval pomelo? Možná, že se vám už někdy stalo, že jste po jeho nákupu zažili velké zklamání. Čas od času se totiž stane, že pomelo, které si přinesete z obchodu domů, je bez chuti a vysušené. Zajímá vás, jakým způsobem poznáte skutečně dobré pomelo? Řiďte se následujícími tipy a pochutnáte si na sladkém a šťavnatém plodu.
Všímejte si odstínu slupky pomela
Pomelo se pěstuje v asijských zemích, ale také ve Španělsku. Tento citrusový plod se trhá ještě nezralý a dozrává až při přepravě a skladování. V obchodě si proto nikdy nevybírejte pomelo s nazelenalou slupkou, může být ještě nezralé. Sáhněte raději po pomelu, které bude mít žlutý či oranžový odstín. Tato barva je zárukou zralosti, a tedy i sladké chuti.
Berte pouze pomelo, jehož slupka je nepoškozená
Kromě barvy se zaměřte také na strukturu slupky pomela. Kupujte si tento citrusový plod pouze s lesklou a nepoškozenou slupkou. Pokud bude povrch pomela zvrásněný a vysušený, tyto vlastnosti bude mít ovoce pravděpodobně také uvnitř.
Pomelo si potěžkejte a vyzkoušejte na omak
Jak dále poznáte, že pomelo bude sladké a šťavnaté? Potěžkejte si jej v ruce. Pokud se vám bude zdát vzhledem ke své velikosti těžší, je to dobré znamení šťavnatosti. Pomelo dále vyzkoušejte na omak. Jestliže je jeho slupka měkčí, je to zase známka zralosti a sladkosti.
Kupujte raději pomelo zabalené ve fólii
Přemýšleli jste někdy nad tím, jakým je rozdíl mezi pomelem zabaleným ve fólii a mezi pomelem bez fólie? V mnoha případech může být markantní. Fólie totiž zaručuje, že pomelo nebude vysychat. Pokud si tedy koupíte v obchodě tento citrusový plod zabalený ve fólii, máte větší jistotu, že bude šťavnatý, a nikoliv suchý.
K pomelu si přičichněte
Pokud není pomelo zabalené ve fólii, zkuste k němu také přičichnout. V případě, že ucítíte travnatou či květinovou vůni, je pomelo zralé.
Pomelo a zdraví: Jde o významnou zásobárnu vitaminu C
Jak pomelo prospívá našemu zdraví? Je významnou zásobárnou vitamínu C, dále v něm najdete provitamín A, draslík, železo, mangan a vlákninu. Obsahuje minimum tuků a cukrů, takže si na něm můžete kdykoliv smlsnout bez výčitek.
Oloupané pomelo se snažte co nejrychleji sníst, protože velmi rychle ztrácí svou šťavnatost a vysychá. V lednici byste jej měli skladovat nanejvýše tři dny.
Zdroj: www.finecooking.com