Recept na masopustní šišky: Smažené šišky s rozinkami chutnají obalené ve skořicovém cukru i s marmeládou
Milujete masopustní koblihy? V tom případě stojí za ochutnání také smažené šišky s rozinkami, bez kterých si spousta lidí nedokáže představit období masopustu. Přinášíme vám proto osvědčený recept na masopustní šišky, abyste si mohli doma tuto dobrotu připravit i vy.
Suroviny na masopustní šišky
- 300 gramů hladké mouky
- 30 gramů čerstvých kvasnic
- 60 gramů krupicového cukru
- 40 gramů změklého másla
- 200 mililitrů vlažného mléka
- 3 žloutky pokojové teploty
- 2 lžíce rumu
- 30 až 50 gramů rozinek
- špetka soli
- řepkový olej ke smažení
Příprava smažených šišek s rozinkami krok za krokem
1. Rozinky opláchněte a 2 hodiny před přípravou těsta namočte v rumu.
2. Připravte si mísu, do které nasypte mouku, v níž udělejte důlek. Do důlku rozdrobte čerstvé kvasnice, přidejte trochu cukru a zalijte od oka vlažným mlékem. Během dalších 15 minut nechte vzejít kvásek.
3. Ke kvásku přidejte zbylé suroviny - tedy cukr, změklé máslo, mléko, žloutky, špetku soli a rozinky namočené v rumu. Vše zpracujte dohromady, aby vám vzniklo vláčné, nelepivé těsto, které nechte dalších 30 minut vykynout.
4. Těsto na masopustní šišky si rozdělte na malé bochánky, ze kterých válejte dlouhé a úzké válečky. Tyto válečky v polovině přehněte a stočte do sebe. Připravené šišky s rozinkami nechte kynout dalších 15 minut.
5. Nakynuté masopustní šišky smažte na rozpáleném oleji z obou stran krásně dozlatova. Následně je skládejte na papírové kuchyňské utěrky, abyste z nich odsáli přebytečnou mastnotu.
Tipy, jak podávat smažené šišky s rozinkami
Smažené šišky s rozinkami jsou skvělé poprášené moučkovým cukrem. Také vám budou chutnat, když je kompletně obalíte ve skořicovém cukru. Někdo zase tyto masopustní šišky miluje namáčené v marmeládě.
Zdroj: Mimibazar.cz, Toprecepty.cz, Youtube.com