Recept na masopustní šišky: Smažené šišky s rozinkami chutnají obalené ve skořicovém cukru i s marmeládou

Recept na masopustní šišky: Smažené šišky s rozinkami chutnají obalené ve skořicovém cukru i s marmeládou Zdroj: Shutterstock

Milujete masopustní koblihy? V tom případě stojí za ochutnání také smažené šišky s rozinkami, bez kterých si spousta lidí nedokáže představit období masopustu. Přinášíme vám proto osvědčený recept na masopustní šišky, abyste si mohli doma tuto dobrotu připravit i vy.

Suroviny na masopustní šišky

  • 300 gramů hladké mouky
  • 30 gramů čerstvých kvasnic
  • 60 gramů krupicového cukru
  • 40 gramů změklého másla
  • 200 mililitrů vlažného mléka
  • 3 žloutky pokojové teploty
  • 2 lžíce rumu
  • 30 až 50 gramů rozinek
  • špetka soli
  • řepkový olej ke smažení

Příprava smažených šišek s rozinkami krok za krokem

1. Rozinky opláchněte a 2 hodiny před přípravou těsta namočte v rumu.

2. Připravte si mísu, do které nasypte mouku, v níž udělejte důlek. Do důlku rozdrobte čerstvé kvasnice, přidejte trochu cukru a zalijte od oka vlažným mlékem. Během dalších 15 minut nechte vzejít kvásek.

3. Ke kvásku přidejte zbylé suroviny - tedy cukr, změklé máslo, mléko, žloutky, špetku soli a rozinky namočené v rumu. Vše zpracujte dohromady, aby vám vzniklo vláčné, nelepivé těsto, které nechte dalších 30 minut vykynout.

4. Těsto na masopustní šišky si rozdělte na malé bochánky, ze kterých válejte dlouhé a úzké válečky. Tyto válečky v polovině přehněte a stočte do sebe. Připravené šišky s rozinkami nechte kynout dalších 15 minut.

5. Nakynuté masopustní šišky smažte na rozpáleném oleji z obou stran krásně dozlatova. Následně je skládejte na papírové kuchyňské utěrky, abyste z nich odsáli přebytečnou mastnotu.

Tipy, jak podávat smažené šišky s rozinkami

Smažené šišky s rozinkami jsou skvělé poprášené moučkovým cukrem. Také vám budou chutnat, když je kompletně obalíte ve skořicovém cukru. Někdo zase tyto masopustní šišky miluje namáčené v marmeládě. 

Zdroj: Mimibazar.cz, Toprecepty.cz, Youtube.com

Autor:
Publikováno: 15. 2. 2023 09:21 Nahlásit obsah