Luxusní vitacitové řezy se zakysanou smetanou: Tradiční recept, který vás dostane svou chutí

Luxusní vitacitové řezy se zakysanou smetanou: Tradiční recept, který vás dostane svou chutí Zdroj: Shutterstock

Vitacitové řezy se zakysanou smetanou jsou generacemi ověřeným moučníkem, který se vám doslova rozplyne na jazyku. Vyzkoušejte tradiční recept, který je jednoduchý na přípravu a který patří k pokladům české kuchyně. Tyto luxusní vitacitové řezy si zkrátka nebudete moci vynachválit!

Suroviny na vitacitové řezy - klasický plech

Těsto:

  • 5 vajec
  • 200 gramů hladké mouky
  • 200 gramů cukru krystalu
  • 1 prášek do pečiva

Krém: 

  • 2 smetany na šlehání
  • 2 zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry

Poleva:

  • 0,5 litru vody
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 jahodový nebo pomerančový Vitacit

Příprava vitacitových řezů se zakysanou smetanou krok za krokem

1. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

2. V další misce smíchejte dohromady žloutky, cukr, mouku a prášek do pečiva. Do těsta opatrně vmíchejte tuhý bílkový sníh.

3. Základ na vitacitové řezy nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia zhruba 20 minut.

4. Poté, co korpus vychladne, jej rovnoměrně potřete krémem ze zakysané smetany. Tento krém si připravte smícháním vyšlehaných smetan na šlehání, zakysaných smetan a vanilkového cukru.

5. Na závěr na vitacitové řezy se zakysanou smetanou naneste želé z Vitacitu.

Zdroj: Shutterstock Postup, jak udělat želé z Vitacitu

1. Odměřte si 0,5 litru vody, do které za studena vmíchejte moučkový cukr, vanilkový pudink a Vitacit. 

2. Směs přelijte do hrnce a za stálého míchání ji na mírném plamenu přiveďte k varu. Krátce ji povařte, dokud nezhoustne, a poté odstavte.

3. Želé z Vitacitu nechte za stálého míchání mírně zchladnout a poté jej rovnoměrně nalijte na moučník s krémem. Vitacitové želé na závěr rovnoměrně uhlaďte stěrkou.

Čím nahradit Vitacit? Jestliže jej neseženete, pořiďte si jakýkoliv instantní nápoj v prášku, který má ovocnou (nejlépe pomerančovou nebo jahodovou) příchuť.

Vitacitový řez se zakysanou smetanou: S čím je nejlepší?

Hotový vitacitový řez dejte nejlépe přes noc ztuhnout do lednice. Poté jej rovnoměrně krájejte na malé kostky. Chutnat vám bude jen tak, jako ozdobu můžete rovněž zvolit lístek máty nebo plátek čerstvé jahody, citronu či pomeranče.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com
Autor:
Publikováno: 2. 5. 2023 17:09 Nahlásit obsah